Wednesday, December 02, 2009

anak ke-2 mmg bermasalah ke???

bende ni dah lme nk tulis...
dr ak g kem under syuk kat Sg. Kajang, BP awal thun ni....
mmg ak terase la ngan kate ni :
" Dgr cter la kn anak ke-2 mmg nakal atau bermasalah btol ker??" 
direct je soalan yg ak mmg x suke nk dgr dr dulu...
ok seriously x dinafikn ak sendiri mmg nakal & jahat terutama kalo blakang mak bapak...
dpan2 x brani nk tnjuk...

menurut dr ape yg ak kaji dr internet mostly bg sebab yg same jer...

antara sbb2 utama nyer : 
 kelahiran yg x dirancang 

biasa la kelahihran anak sulung mmg ditggu2 oleh kedua org tua...
keadaan yg same berlaku pd ak...
lg2 atok (sblah mak) ak mmg nk kn cucu laki...
ye la adik bradik mak ak sumer pompn...
lg pon dr kecik lg atok lg manjekn abg ak dr ak...
n dlm adik bradik..ak jer yg lahir bln 12...
yg lain sumer bln 7..

parents terlalu memberi perhatian pd si sulung

biasa nye mak bapak sentiase penuhi segala permintaan anak sulung berbanding anak ke-2
contoh kalo beli bju....
abg jer dpt bru...anak ke-2 maybe just pkai baju abg yg lme tu je...

terlalu membanding2 kn antare anak sulung & anak ke-2

bende ni mmg biase la berlaku...
x kire ape bnde pon sumer yg anak ke-2 ni buat x pernah mak bapak nk hargai
balik2 dorg blas mcm ni :
" abg/kakak kau buat lg baik"

sikap2 nak ke-2 :

degil

degil & nakal 2 bende yg berbeza...
degil ni maksud de org tue da ckp berkali2 xnk jgak dgr...
nakal ni org tegur skali da x buat...

berdikari

anak ke-2 mmg biase dpt sikap yg ni...
dorg x kesah sket pon kalo tggl jauh dr family...
dr f1 smpi ke skrg ni ak la yg plg jauh dr family...
jgn kte kol...sms pon mls...
dlu time kat skola mse f1 lg ak kne sound ngan makcik ak...
"ko 2-3 hari kol la mak kat rmh...bla...bla"
mse tu kn x pkai hp lg...
so ak mmg mlas nk kol klo xde hal penting n nk minx duit...
skang ni ade hp so snang la sket mak ak nk kol...
tp klo ak dah dok johor tu nk blek kl mmg hrpan la...
ak lg selesa dok jauh2 dr family...

fleksibel & x suke dikongkong

anak ke-2 mmg fleksibel dlm keadaan ape skali pon...
dlm hubungan mereka lebih mudah menyesuaikn diri berbanding anak sulung...
x kira dlm keadaan ape skali pon anak ke-2 mmg x suke dikongkong...
dikongkong bermaksud x suke org lain terlalu menyibuk hal2 kehidupan mereka...
dikongkong x bermaksud hanya dr tingkah laku...
kdang kala teguran jge merupakan kongkongan dl kehidupan...
ak mmg benci klo org cube ubah diri ak...

berkeyakinan tggi 

dlm membuat kptusan anak ke-2 mmg slalu buat kptsan sendiri...
jrang bncang dgn family...
hny org2 yg dipercayai je thu bgaimana prangai & problem yg dihadapi...

hubungan dgn adik bradik

anak ke-2 dgn anak sulung

1. anak sulung laki & anak ke-2 laki
ni confirm x ngam....
ade jer nk crik psal...
klo gado bkn gado bese dah...gado mmg cm musuh
biase sbb utama anak ke-2 buat hal sbb nk lari dr bayang2 anak sulung
sbb parents slalu bnding2 kn anak ke-2 dgn anak sulung

2. anak sulung pompn & anak ke-2 pompn
ade stengah ok ade stengah x ok...
tgk keadaan & mase....

3. anak sulung laki & anak ke-2 pompn or anak sulung pompn & anak ke-2 laki
biase xde msalah besar sgt...
cume ade sesetengah jgak yg slalu gado...

ke-2 dgn adik2 lain
bese anak ke-2 ni suke buli adik yg lg mude...

ape pon kte kne redha dgn segala ketentuan-Nya

lg 12 hari...counting...

5 da sign...anda???:

masterzul said...

Happy Bezday! Tanjoubi Omedeto!

nedd said...

lolzzz kajian mana ko pakai nieh?????

dell~ said...

heh.. mne ade.. anak ke-2 plg baik~~

Anonymous said...

weh pk cik.
aku ni ank sulung.
ko ingt tgungjawab ank sulung ni tak besar ke??
ko pk ank no 2 je btol la.
then, ank yng sulung ni di mnjekn??
open ur mind la.
sekrng ni.
semue berdikari mne ade plih kash.
bersyukur la ko tu ade ibu ngn ayh.. bly agi nk bermnje..
jgn esok due2 dah tutup mate. baru nk ngis smpi mate ko berdarah.
n mase tu dah tak bergune agi. h

kaizen said...

hello...
ak x kutuk ko pon kn..
ak cume tulis ape yg ak bce dlm kajian2 n ape yg ak rase je....
yg ko nk melenting sgt ape kes??
g mam la ko!!!!

Pages

NuffX