Saturday, August 06, 2011

Ape yang BLOGGER PERLU ADA?? [Part 2]

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

entry ini adalah sambungan pada entry yang lepas, kali ni aku nak share tentang BUTTON ape yang perlu ade kat blog. Jom tgk...

1. Button Like/Share/Send Facebook

memandangkan Facebook sedang popular sekarang ni jadi linkkan blog korg dengan Facebook sangat membantu untuk traffic blog. Ada sesetengah pembaca TERUTAMA rakan2 disekeliling kita mungkin tak suka nak komen2 ni (even kita dah open to Anonymous), salah satu cara mereka menyatakan pendapat mereka adalah dengan meng-klik button LIKE/Share/Send. Bayangkan jika seorang kawan kita yang mempunyai ramai kawan di Facebook LIKE 1 entry kita, at least 20-30 kawan kepada kawan kite tu akan tengok ape yang kawan kita LIKE sangat tu setuju??
*aku selalu LIKE-LIKE ni... hehehe

2. Button Tweet

Twitter semakin mendapat perhatian para blogger x kire blogger otai atau newbie macam aku atau femes atau unknown macam aku ramai yang menggunakan twitter sebagai medium untuk berinteraksi selain menempek link entry yang terkini mahupun yang lame2. Traffic blog juga boleh dijana dengan konsisten.
*ade jugak contest yang dikira pemenang berdasarkan berapa banyak di-Tweet

3. Button Google +1

Function sebenar button Google +1 still samar2 bagi aku tapi bedasarkan ape yang aku bace dari blog2 lain, button ini berfungsi untuk merekemenkan pada orang lain membaca artikel berkenaan sekiranya dicari menerusi enjin carian Google. Bermakna sekiranya blog korg ade button Google +1 ni & ramai yang klik maka entry tersebut akan naik ranking apabila dicari menerusi enjin carian Google.
*rugi sape xde sbb aku rajin klik button nih kalau entry tu bermanfaat (info/tutorial dll).. blog aku still dlm pembikinan maybe ade conflict so tu yg x keluar button Google +1 nih
4. Fan Page Facebook

Mungkin ada newbie yang kate "fan page ni untuk blogger2 pemes jer..." terus terang aku cakap.. korg salah!!! Fan page bagi aku adalah medium buat rakan2 yang tidak mempunyai blog TETAPI ingin mengetahui update dari blog kita dari semasa ke semasa. Jadi kenapa x buat 1 Fan page untuk mereka?? kadang2 bila kita ping latest entry ke group2 blogger baru la kawan2 tahu kite dah update... kan ke korg dah rugi dari segi traffic & pembaca setia. Memandangkan kod HTML untuk Fan page Facebook blog ni ade problem korg boleh LIKE kat SINI kalau korg suke...
*Fan Page adalah salah 1 cara untuk follow blog

cukup sampai di sini dulu. Insya-Allah kalau ade lagi idea aku akan update lagi segmen ni pada masa akan datang. Maaf sebab aku mmg x reti nak buat tutorial pasal kod HTML untuk button2 yang aku sebutkan ni... aku pon gugel2 jer... hehehe

contoh button Like/Share & tweet

*Iklan Blog* --> Blogger ni nak terangkan pasal REWANG.. korg taw x REWANG tu mende?? kalau xtaw jom KLIK SINI

34 da sign...anda???:

NiSha said...

singgah sini..

Nisha

http://heandsheloves.blogspot.com/

a n a s t a s y e a said...

semua dah ada =)

www.anastasyea.com

Diva Divana said...

fanpage tu i like

salemaziz said...

gitu ek. hehe. kang2 le aku buat fanpage tu. hehe

Engku Sofea said...

sofea takreti handle fanpage. :( btw thanks singgah blog !

dak eina said...

alamak, semua xde nie..huhu

faizlaster said...

aku ade sume tim..ngee

miss Fyqa said...

fan page tu ade ler...yg len lom wat lg..huhu..

Imran nyambek said...

yea gua dah ade dah sikit benda2 tu

A'IM said...

pergh..lengkp semua ada

zieyzain said...

wahh,..thanxx sharing. =)

NURUL AINI NORAZMAN said...

cett~bnyk lagi yg aini tak de,.heheh

kimiez said...

nak gak letak button tweeter tapi penah buka acc tweeter tp cam blur2 lak nak mengaplikasikannyer..

akiN aMar said...

ok.sy xde sume tu...
kena la buat ek klu gitu?..hee;)

azman said...

Memang betul benda2 tu semua wajib ada,sebagai jalan untuk tingkatkan trafic...

Shuhaimer Saad said...

singgah sini... ehhe
http://shuhaimersaad.blogspot.com/

THE LEKAT LEKIT STORY said...

guna networked blog jer.. dia autoping kat FB kita bila update. Fanpage takde tapi group page tu ada la.. tu pun ter create secara tak sengaja.. hahahaha.. nak buat page utk en hubby advertise barang2 jualan dia punya pasal ter create group melekat lekit

Muhamad Zaki khairul said...

ohh okay. i will try. i nak follow this blog. :)

Odah + One = OdahOne said...

ada yg ada kt blog OdahOne & ada yg xde...nntilh ada masa nk tambah...tqvm

ChENtA S qAseh said...

saya masih dungu dlm dnia blog..bole tlg ajar sy mcm mana nk dptkn button2 tersebut tak?

NuReLLe said...

ooo..tu ke google +1 yg dorg dok cbuk2 kat tweet aritu..i de..tp xtau pe gunanya..:P

AMMAR YASIR said...

Semuanya dah ada... Yahooo!!!

IMANSHAH said...

xpasang2 lagi button like

zOeY zAu YaH said...

yeaa dah ade...

fadh leyanie said...

fan page tak buat lagi ..

haNem said...

benda yang x kan buat..fan fage kot..segan aaiihh...

Ruby said...

tak terfikir lagi nak buat fanpage.hehe

zEri sAfEerA said...

haisy,,, sy ade yg ptama 2 j. cam mana ni? ngee :D

Izyan Masri said...

BUTTON TWEET YAN TADE.TAK CUKUP HEBAT RR MACAM NI.DUSH.T_T

Mya said...

thanks 4 d info =) dan rewang mg meriah kan?

ps: thanks blogwalking n comment entry tp lum approve lg komen awk tau, sebabnye boleh baca kat link ni

http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/07/jangan-tinggalkan-link-entry-anda-di.html

anyway salam ramadhan =D

Qaseh dalia adelia said...

ade entry yg besttt hehe

b a m b a m ' s said...

tak ada button tweet ngan google jek..huhu.. nak kena tambah nie.. :P

mynamealia said...

satu pon tada..keh keh keh :P

Halusinasi said...

owh, itulah kegunaan button Google +1..baru tahu..thankz 4 the info ya...

Pages

NuffX