Tuesday, August 16, 2011

Tips Penjagaan Tayar Kereta

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sempena Hari Raya yang bakal tiba x lama lagi aku nak berkongsi tips penjagaan tayar kereta. Penjagaan tayar penting bagi memastikan keselamatan perjalanan ketika panas & hujan.

1. Jangan gunakan TAYAR BERBUNGA HALUS

tayar sebegini mudah tergelincir, terjejas akibat kesan membrek & kurang sensitif dari segi cengkaman. Dalam keadaan basah, kenderaan mungkin terbabas atau melompat dari air ketika membrek & menyukarkan kawalan pemanduan.

2. Pastikan TEKANAN Tayar 

Tekanan yang rendah boleh menjejaskan kekuatan tayar manakala tekanan terlalu tinggi akan menyebabkan sesuatu di luar dugaan dalam kawalan. Periksa tekanan tayar 2x sebulan dalam keadaan sejuk. Tekanan tayar yang betul juga boleh mempengaruhi penggunaan minyak kereta.

3. Jangan GABUNGKAN tayar 

Jangan sesekali menggabungkan tayar dengan jejari & tayar tanpa jejari kerana pada kelajuan tinggi ia boleh menyebabkan ketidak stabilan & kenderaan hilang kawalan.

4. Skru tayar

Pastikan skru dipasang dengan betul & tidak terlalu ketat. Mustahil untuk membuka dengan pembuka tayar biasa sekiranya skru diketatkan menggunakan mesin pembuka tayar udara.

Tayar gantian juga perlu diperiksa TERUTAMA bagi perjalanan jarak jauh. Selain daripada tips-tips diatas anda boleh rujuk di SINI untuk lebih lanjut. 

kalau korg ade tayar macam ni jer korg tak perlu risau... -- SUMBER
Jangan lupe Join SINI kalau nak DUIT RAYA
*Like Fan Page kalau sudi
*Iklan Blog* --> Blogger ni meluahkan perasaan bagi INSAN yang BERTUDUNG
*Servis PERCUMA dari Proton --> tertakluk pada terma & syarat2

10 da sign...anda???:

Mr.PinGu said...

ok la info ni

daylachan said...

tayar kete da nk botak...tp duit xde nk ganti baru...huaaa~~

kaizen said...

Mr. PinGu : nak letak byk lg tp x faham sgt ayat2 dia...

daylachan : minx la kat pama... hehe keselamatan tuh....

asiah_Li said...

laaa...ad kat uthm ye.

Schafiq Hasyriq said...

sayangilah tayar2 anda... =p

myhatiku said...

nice sharing :)
mudh-mudhn selamat pjalanan balek ke kmpung raye nnti..he

kaizen said...

asiah li : aah.. student uthm gak ker??

Schafiq : mesti la syg klo x kete x gerak...

myhatiku : insya-Allah

Mila Ahmad said...

terima kasih beri info nie..:)

Hanie_Dew said...

nak tayar abg askar tu barula konfiden..

RIMA DANIA said...

sekarang ni sensitip jugak nak bwk kete mak..tayar asek tertanggal dr rim... T_T.. dah banyak kali berlaku..menakotkan!! kali pertama mekanik kata terkena paku... kali kedua dan ketiga dah x tau terkena apa pulak...

Pages

NuffX