Monday, August 08, 2011

Adab-Adab ketika di Bazar

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
ihsan : gugel jer....
Bazar Ramadhan sememangnya sering menjadi tumpuan tidak mengira bangsa kerana ketika inilah pelbagai juadah dari serata tempat dapat kita lihat sampai rmabang mata untuk memilih. Namun bukan isu makanan yang aku nak ceritakan hari ni tapi ADAB-ADAB ketika berada di bazar Ramadhan.

1. Pakaian

perkara yang pertama aku ingin sentuh adalah PAKAIAN tidak mengira lelaki mahu pun perempuan. Sempena bulan yang mulia ni hormat la orang disekeliling anda. Puasa bukan setakat menahan lapar & dahaga tapi

MATA perlu dijaga dari melihat perkara2 yg x sepatutnya
MULUT perlu dijaga agar tidak memfitnah & mengumpat
TELINGA perlu dijaga dari mendengar perkara2 yang melalaikan

kaum Hawa yang nak pakai seksi2 pakai kat rumah dah laa...korg dah la x tutup aurat(dosa) ni korg nak share pulak dosa korg dgn ktorg ni...
*kesian kat ayah, abang & adik lelaki korg...

2. Beratur ketika membeli

sememangnya kadang kala kita ada kedai yang popular kerana keenakan makanan mereka sampai ramai yang berkerumun & berebut2 untuk membeli makanan. Kadang kala peniaga sendiri pening mana satu yang datang dulu mana satu yang datang kemudian. Dalam hal ni kena la jujur & saling hormat menghormati even korg kenal tuan kedai tu jangan pikir korg boleh potong line sesuke hati mak bapak korg... ingat orang lain yg penat menunggu tu...
*aku mmg panas tgk org potong2 line nih...nak kena suruh beratur & amek no giliran cam kat hospital ker??

3. Motor & Kereta

ni lagi satu kaum yang tak reti hormat orang lain... dah tahu bazar tu sesak jangan la sesakkan lagi bazar dengan motor/kereta korg tu... sayang sangat ke kat motor/kereta sampai x boleh nak turun jalan kaki sekejap untuk beli makanan... ke korg nak tayang motor/kereta korg kat orang ramai yang datang bazar tu??
dah la bawak motor/kereta tengah2 orang ramai selamber badak korg jer park dekat2 kedai turunkn tingkap then "Bang!! kuih apam singgit!!"
*kalau aku jadi peniaga tu komfom aku x layan...

sampai disini dulu ye kawan2...next time ade rezeki aku sambung lagi...

*Korg kaki online?? pelan hebat internet ni untuk korg....

12 da sign...anda???:

z.exatra said...

sobss,rindunya bazar pt.raja,,

cik as said...

err..xpergi pon bazar..rmai sgt

Wadi AR said...

bes pegi bzr sbb leh cuci mata. haha

SyazwanSarawak said...

belum lagi pegi bazaar ramadhan. terasa malas gila XD

PinKy MoMMa said...

dah makin malas nak ke bazaar huhu..
malasnye sis nak bersesak sesak di sana ;p

Aisyah Ahmad said...

g bazar tak tahu nak beli apa.so tak yah g.hehehe

riben putih said...

btl2...!

Clara said...

yg order at kereta tu, pmaleh nak g kuar lah tu.. Biasalah bulan puase..

dia pkir dia sorg je yg puase..

ahhaa//

=)

p/s : Tak pernah g bazar ramadhan. sudah 3 thun kowt..

wan zuliyana is apel said...

org gi pasar nak beli mknn sambil nk org tengok, tu yg seksi2 tu. haha

ye ke? men ckp je. .:b

Fafa Adnan said...

aku pergi bazar, beli air je. then balik.. xbuat ape2 pun. baik tak aku?

Farah Diana said...

hahaa saye tak macam tu.. ;)

Halusinasi said...

setuju^^

nsb baik tak pernah ke bazaar ramadhan setakat ni..

Pages

NuffX