Monday, August 01, 2011

Perkara yang aku BENCI time Ramadhan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Meriah sambutan Ramadhan kali ni di-FB & blog2... mungkin sbb makin ramai rakan2 blogger... dalam kemeriahan menyambut bulan yg penuh kemuliaan ni terbit sedikit rase BENCI kepada perkara2 berikut -->

1. Budak2 time solat Terawih (umur dari 4 tahun - 9 tahun)

situasi yang paling aku BENCI bila mak bapak datang masjid bawak anak2 kecik ni... aku faham tujuan mereka membawa anak2 kecik ni untuk mendidik mereka TAPI kalau reti bawak TAPI tak reti jaga anak ape cer?? mak bapak solat anak buat bising kat belakang... main kejar2... gelak kuat2...
*ayah kena la tegas dlm mendidik anak

2. MERCUN(umur 6-yg dah tua pon main)

biase la bunga api/mercun mmg tak dapat nak dipisahkan dari perayaan2 kat Malaysia ni...aku x kisah pon korg nak main TAPI aku jadi kesah kalau korg main TEPI MASJID TIME TERAWIH pulak tuh!!! lagi2 10 malam terakhir makin kuat la bunyi mercun smpi tok Imam pon terkejut..
*naseb tok Imam xde Heart Attack...kalau ade silap2 solat jenazah laa...

3. TERAWIH EKSPRESS

bukan aku x suke solat terawih TAPI kalau terawih eksperss macam keretapi laju ape kes?? kan ke solat terawih tu maknenyer berehat2?? kalau dah bagi salam je bangun.. bagi salam jer bangun ape kes?? sbb tu kadang2 baik aku buat 8 rakaat kat rmh jer... sbb biasa yg buat terawih ekspress ni tok bilal yg dah tua2... maaf aku cakap mcm tu tp tu la hakikat yg x pernah berubah kat Malaysia ni... yang tua sentiasa pikir dorg jer btol even dalam bab agama sekali pun...
*jempot pelajar2 tahfiz buat 8 rakaat disusuli sedikit tazkirah lagi bagus...

4. Moreh

acara wajib lepas terawih ni...kadang2 aku makan kadang2 aku terus balik jer... aku bukan benci moreh TAPI orang yang datang SEBAB MOREH & orang yang melepak time moreh sambil gelak kuat2.. time Terawih x nampak pon muke time moreh muncul entah dari mane pon aku x tahu... yang makan pulak mesti la berborak2 & bergelak ketawa.. x salah nak berborak & gelak tawa TAPI benda tu jadi salah kalau ketawa kuat2 sampai kacau orang yang nk bertadarus/solat sunat dll...
*mak ayah aku org cakap sombong sbb selalu x join lepak2/makan2 walhal mak ayah aku xnk share dosa dgn org2 yg lepak2 smbl cakap2 kosong....

kalau korg ade adik2 or tergolong dalam golongan yang aku sebut tu tlg la ambil perhatian & same2 lah kite berubah kearah yg lebih baik....

*Iklan Blog* --> Blogger ni cakap cari JODOH kena DEMAND sikit...

24 da sign...anda???:

i'm ezza haniza said...

yang pasal bawak anak tu, betul jugak kene tegas..ni bawak je, tapii anak bising...hahaha

soooooour said...

hahaha..terawih ekpress....lol

Farhana Jafri said...

xslah pun tok imam nk wt yg express sbb klau buat lama kdg2 smpai pkul 11.. ksian la kat prmpuan.. kn dh xmnis kat situ.. mne lg nk uruskan tuk sahur.. keje lg.. assgnment lg.. bkn sume org free..

mancai said...

dulu kecik2 suka la layan mercun ni... huhuhu

~eZmALiZa~ said...

baru mlm td kes anak bising kat surau..mmg sakit hati........ hmmmmmmmm

PinKy MoMMa said...

kat sini dah mcm nak raya...sedangkan baru 1st day puasa..

mercun meletop letop :P

salemaziz said...

da tue bangke pon main mercun. stail kan rakyat meleisia. hahaha~~

Fahmi Mahat said...

klu btul2 nak ikut sunnah nabi time solat, letak je anak laki kita tu sebelah kanan kita time solat.

dia pun diam.

dia akan ikut je kita (sbb dia nmpk kita).

klu jemaah @ tok siak sound, ckp je elok2 kat dia, anak saya da sunat, saya tak nak tok siak sergah dia "ANAK2, DIAAAMMMMMMMM", dia sensitif bunyi. klu dia nangis kita stu masjid takleh nak solat.

pas abis ramadhan confem anak tu suka ngikut gi masjid dan tak banyak munyik.

GnieSyazni said...

hee..terpaksa bersabar je lah kalau jadi camni =)

haikalblank said...

terawikh tak nampak muka, g belakang masjid, dah siap tuang air teh o. HAHAHA

err..sepinggan kuih sudah di tangan. keh3.

cikk ida said...

haishhh! sbr je la~ org2 skng ade segelintir ske ke masjid tanpe berterawikh. pelikk~

nashanadz said...

singgah subuh n follow :)
salam Ramadhan :)

UpProfits said...

Kalu rasa anak tu xleh kontrol, rasanya ibubapa xyah ler bwk dulu anak tu ke masjid..latih dulu anak2 tu mendgr kata.. ;-)

L said...

pon2.. lori milo benti depan umah, nk kasi 2 3 sachet milo 3in 1 utk berbuka nt.. =)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/bangun-sahur-buat-aper.html

nadya said...

btl2...xsuka budak2 main mercun..then dieorg baling mercun kt kita yg lalu naik moto 2...

Quick said...

Kepada yg mbawa anak ke Terawih sila jg bek2 anak anda...nati kencing dmrata-mata tmpat dlm masjid plak..lagi naya..

samizul.net said...

Haha.. Budak2 tu, aku okay lagi.. Yang paling kureng, terawih ekspress. Al-Fatihah baru separuh, Imam dah rukuk.. Adoi..

nadia fatihah said...

fuhhh, first day puasa pon dah kedebum kedebum. menyampah..buat sakit telinga aje..

aida4eva said...

hihi..betul2~

sal tu la perempuan lbh baik solat di rumah..eh. tetiba! haha

http://aida4eva.blogspot.com

Abe Goreng said...

Sokong2. td geram nak luku kepale budak kecik yg men lari2 dpn saf time org smyg. Kalu thn kaki, mesti jatoh b,guling.HAHAHHAR.

Anne Nurain said...

aku paling geram ngan budak2 yang pegi masjid tp x solat ni.. terawih blum habis diorang dah balik pastu men mercun lagi depan umah.. rasa nak lempang ja satu2 tp mak aku suruh sabar ja.. hehehe..

NuReLLe said...

alhamdulillah..so far surau kt tmpt i tak terjadi mcm2 ni...:)

WuMing said...

Kat kg aku dulu pun budak-budak(termasuk laa aku) main mercun... Tapi nak masuk Maghrib saja..
Sunyi... tiba-tiba saja dengar azan..
Klasss wooo....

diana said...

kalau kat tempat akak ni raya puasa memang tak ramai yang main mercun..
jangan raya hindu/..
ya ampun..
boleh hilang sabar.
cina nak main mercun main depan rumah depa..
kalau hindu dia main betul2 depan pagar kita..

Pages

NuffX