Sunday, February 27, 2011

Blogger2..ape dah jadi nih??

Assalamualaikum & Salam sejahtera

ape dah jadi kt dunia blog skang...
perang sesame sendiri??
atau mencari publisiti murahan??

baru2 ni kt SB(Sahabat Blogger) kecoh dgn tuduhan liar ke atas beberapa blogger pompn...
minx maaf aku ckap...mungkin ape yg blogger tu ckp betul dr beberapa aspek...
tp perlu ke smpi mengaibkn org??
ingat...kita nk menegur org pon ade adab...

ape pon aku akan tgk keadaan ni dan aku akn ulas sikit pasal isu2 yg dikatakn...

*nobody perfect
*harap2 sumer blogger berfikiran positif terhadap mangsa & pemangsa
*bersabarlah & bawak bertenang ok...

mari berfikir...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

entry kali nih nak ajak anda semua berfikir...
sila baca dgn keadaan yg tenang & fikiran yg waras serta tanpa emosi melampau...

Dari Amirul Mukminin Abu Hafsh Umar bin Khattab bin Nufail bin Abdil 'Uzza bin Riyah bin Abillah bin 'Abdillah bin Qurth bin Razah bin Adiy bin Ka'ab bin lu-ay bin Ghalib al-Qurasyiyi al-'Adawi radhiyallahu 'anhu, ia berkata, aku telah mendengar Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda: "Amal perbuatan itu tergantung pada niatnya dan seseorang akan memperoleh apa yang diniatkannya. Barangsiapa yang hijrahnya kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya itu kepda Allah dan RasulNya. Dan barang siapa yang hijrahnya untuk kesenangan dunia yang didapatnya, atau karena wanita yang akan dinikahinya. Maka hijrahnya itu hanya kepada apa yang diniatkannya."(Muttafaq 'Alaih)

anda semua faham maksud Hadith di atas??
secara umumnya segala perbuatan kita berdasarkan niat...
jika baik niat kita baiklah perbuatan kita...
jika jahat perbuatan kita jahatlah perbuatan kita...
namun harus diingat niat x meng-halalkan cara...
biar baik mane pon niat korg tp cara korg kena la betul...

dlm kes yg baru2 nih korg harus meneliti secara neutral sbb tu aku nk korg bace entry nih dgn tenang, fikiran yg waras serta tanpa emosi yg melampau...

Adab2 menegur

1. membetulkan niat - niat menegur kerana Allah S.W.T 

2. menjaga ukhuwahtegurlah dgn baik tanpa menjatuhkan air muka seseorang itu..

"Barangsiapa yang menasihati seseorang dan hanya ada mereka berdua, maka itulah nasihat yang sebenarnya. Barangsiapa yang menasihati saudaranya di depan banyak orang, maka yang demikian itu mencela dan mencelakan orang yang dinasihati." 

3. Nasihat dengan hati yg bersih - gunakan bahasa & nada yg lemah-lembut dlm menasihati seseorang. Jgn mencari kesalahan2 seolah2 mereka tiada ruang utk bertaubat

4. Fahami org yg ingin ditegur - periksa latar belakang dirinya, kaji mengapa mereka melakukan kesalahan tersebut

5. memberikan ruang & peluang - bukan semua benda kita boleh ubah sekelip mata..berikan mereka masa & peluang utk berubah....jgn berfikiran negatif kerana ini akan mempengaruhi niat mereka ingin berubah ke arah yg lebih baik.

“Demi masa, sesungguhnya manusia dalam keadaan merugi, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal sholeh yang saling mengingatkan dalam kebenaran dan kesabaran.” ( Al-‘Asr)

*minx maaf kalau ade salah silap...
*sama2 kita renung2kn...
*yg baik itu dr Allah S.W.T dan yg buruk itu dr diri ini...

Gathering UTHM Blogger dgn Yuyu Zulaikha

Assalamualaikum & salam sejahtera..

kali ni nk share ngan korg sumer pasal gathering UTHM Blogger dgn Cik Yuyu (blogger yg makin pemes...)
ni la 1st time aku join gathering & 1st time jugak aku handle gath...
pergh...Admin UTHM Blogger sorg pon xde...
Yuyu da sentap dgn si  Sameon@Terompah Caring & Si Fairuz...
naseb si Efa & Iqbal Hakimi ade..terubat skit Yuyu dr ke-sentapan dgn Sameon & Fairuz...
wahahaha....ok2 jom tgk pic2 yg ade mase gath tu dulu....

 Yuyu(main guest), Efa & Sofi

Asraf@ayoi, ZulSyamin & Muiz

kt ats ni team yg dtg awl...

kt bawah ni pulak Team datang lmbt..wahahaha..guro2 ok...
 iqbal hakimi

salem

 dr kiri Azlizul@masterzul, Sharul & Fattah@Fatra turut memeriahkn majlis

kanan sekali Fahmi(blog ade tp x publish lg..tgh mencarik idea lg katenye...)

ini yg ade...yg baju kotak2 tuh pon masuk team lmbt dtg(sbb dtg lmbt : tetido) klaka2 jer dorg nih....
*Zulhilmi@2nd Zul

aku x reti nk cter lelebey...
aku minx maaf ats segala kekurangan mase gath tu...

*minx2 pasni Admin leh wat gath yg teratur...
*yuyu, sori psal gath yg x seberape ni...
*iqbal kte uncle Ben Ashaari nk trun johor..Admin leh la atur pertemuan dg uncle Ben lak...
*nk join gath ngan SB bler lak yer??



Saturday, February 26, 2011

sbb x follow...

Assalamualaikum & Salam sejahtera...

ok entry kali nih nk cter punce2 aku follow blog...
malas nk taip mukadimah pnjg2 so jom tgk punce2 aku x follow blog....

1. pop-up window yg tny nama 

ni pantang no. 1 aku...korg taw x berape ramai yg giler malas nk taip2 kalo mende alah tuh kuar...so saranan aku korg buang la menda alah tu...wat semak & korg dah pon membunuh rase ingin membace & me-molow korg nyer blog...

2. music 

byk blog2 skang psang music player...x salah korg nk pasang music player tp kalo korg psang pas2 korg hide smpi org xleh nk pause/stop music tu mmg sakit ati...ingat...org dtg blog nk membace bkan nk mendengar lagu korg....bg org lain lagu tu buat bising jer....lg 1 mood membace tuh...kalo korg psang lagu mood jiwang tp yg korg tulis tu cter seram/klaka....x kena langsung ok...

*takrif bising (noise) : bising adalah bunyi yg tidak dikehendaki, bising bergantung pd persepsi. Contohnya, seorg peminat muzik Rock lagu2 rock adalah muzik tp bg org lain mungkin di-anggap bunyi bising.

3. Captcha code mase komen/pakai website lain tok komen

ok..yg nih mmg mengganggu aku nyer mood nk komen...tlg la tkr setting tu ok?? kdang2 ssah aku nk komen & subscribe sbb korg nyer setting..mne x nyer...lepas komen nk kne approved pulak kt emel bagai...aduh....

4. Entry & link

entry latest korg bosan & tah hehape..ramai yg suke tggl2kn link kt komen tp latest entry sgt3 bosan kuase doploh...adalah lebih baik kalau korg taruk link blog+entry korg yg plg best...taruk la 2-3 entry pon xper...bler entry yg korg linkkn tu best so org pon nk polow korg...lg 1 care korg linkkn entry2 yg berkaitan dr blog korg dgn ape yg korg bace kt blog tu ok?? [aku x suke dipakse2 tok follow ok?]

tu jela kot punce2 aku x follow...
nk ckp lelebey pon bkan aku ni polower beribu-riban...
tp korg pikior2 kn laa...

*skrg ni aku polow blog2 dgn lebey teliti...
*minx maaf kpd yg dah follow aku tp aku x follow balik...mungkin korg ade wt mcm yg kt atas tuh??tp aku ttap blog-jog ke blog korg ok??
*tgglkn entry korg plg byk org bace kt komen ok??
*link tok newbie <SINI>

Thursday, February 24, 2011

blog-joging style aku..

Assalamualaikum & salam sejahtera..

entry kali nih aku nk share care2 blog-walking or blog-joging...
style bese just klik2 kt dashboard tu yg mne aku da follow blog2 tertentu so setiap kali blogger2 tu hapdet tu akn naik la entry2 baru dorg kt dashboard tu...
meh nk story care aku blog-jog....

1. right click kt Follower (kt Dashboard tu..) --> klik mane2 follower --> klik link kt ruang Links(utk g blog polower tuh...) or klik More kt ruang Site's I've joined --> pilih jer link2 yg ade kt bawah tu(utk blog-jog polower2 kpd polower blog aku...) ---> ini style utk follower2 yg aku follow dorg ok...(next entry aku cter nape aku x follow ok??jgn marah pulak...)

 step 1

 step 2

step 3

2. pilih jer Link2 yg bertebaran kt Sahabat Blogger/Blogger Malaya/Community of UTHM blogger --> carik profile tuan punyer blog dan  klik More kt ruang Site's I've joined --> pilih jer link2 yg ade kt bawah tu...(yg ni tok tgk blog2 yg tuan blog tu follow blog mne k??)

3. pilih jer Link2 yg bertebaran kt Sahabat Blogger/Blogger Malaya/Community of UTHM blogger  --> tgk list follower tuan punyer blog --> klik jer mane2 follower tuh (akn keluar cm pop-up) --> klik kt Link utk blog dorg (ade sesetengah blogger hide link ke blog dorg so jgn pelik yer klo x kluar ruang Links tu...) -- pangkah pop-up window tu n pilih follower lain blog2 tu...

 step 1

step 2

*minx maaf kalau ade salah silap...sekadar nk berkongsi ilmu...

tutorial browser

Assalamualaikum & Salam sejahtera..

kali ni aku nk share pasal browser internet...
korg mesti nk cepat tok on9 lepas balik kuliah & malas nk open new tab n type url website tu...
even ade history korg mesti rase malas sgt2 sbb penat....
so arini meh aku tunjuk care2 plg cepat tok korg on9 dgn cepat & bijak...

1. Google Chrome

korg click kt setting(simbol spanar sebelah ats kanan) ---> click option ---> tgk tab Basic ---> On start-up pilih Reopen the pages that were open last

 step 1..

step 2..

*option korg boleh set keep logged in untuk lg cepat & klo mlas nk type byk2 kali...

2. Mozilla Firefox

click Tools ---> pilih Option ---> pilih General ---> kt Startup pilih When Firefox Start ---> pilih Show my window and tabs from last time

 step 1

 step 2

step 3

3. Safari

click Setting(simbol gear sebelah kanan atas) ---> pilih Safari Extension Gallery ---> scroll ke bawah smpi jumpa Productivity ---> Safari Restore(download & install)

 step 1

step 2

*option korg boleh set keep logged in untuk lg cepat & klo mlas nk type emel & paswod byk2 kali...

*minx maaf la sbb xde opera nye browser sbb aku x pkai opera...
*credit to Zulhusmi sbb dia bg pic Chrome tu...

Wednesday, February 23, 2011

Manifesto...

Assalamualaikum & salam sejahtera..

tamat sudah proses pengundian dan keputusan pon kite sumer da taw...
UTHM sekali lg diperintah eh!? dipimpin oleh pro-A...
namun pro-A menang dgn x mencapai 2/3 kerusi yg dipertandingkan...
skali lg..ADE AKU KESAH!!?? klik <SINI>
korg da menang pon kn...
so skang in tiba mase tok korg tunaikn janji2 manis kt manifesto korg...
sblom MPP nih start keluarkn carta organisai dorg meh kite review manifesto2 dorg yg bertanding..
aku xnk tunjuk or tuju pada sape2 tp aku akn asingkn manifesto2 yg logik & yg x logik...
aku nk sgt3 dorg tunaikn ape yg dorg da janji x kire logik ke x...
sape swoh janji bukan2 kn??
yg korg lak...sape swoh skong n undi?? da taw benda yg dorg janji tu x logik...
lg maw sokong ke?? akai ada ka(loghat utara)??

manifesto LOGIK :

1. berusaha menambah & memperbaiki kemudahan pembelajaran
2. menambah pondok menunngu bas 
3. mohon penambahan kuota pelajar kanan utk tggl di kolej2 kediaman 

manifesto X LOGIK

1. mengubah PTPTN kepada biasiswa untuk  mahasiswa aktif & berprestasi pointer sekurang-kurangnya 3.5
2. memastikan kompleks sukan (kolam renang & gymnasium) boleh digunakan sepenuhnya menjelang 2012
3. melaksanakan sistem pemarkahan final exam yg efektif & saksama
4. memastikan techinician berada di makmal & bengkel (waktu kelas 5-7ptg)
5. memastikan fakulti di Kampus Bandar pindah ke Kampus Utama dgn segera

meh nk komen skit...
1. mengubah PTPTN kpd biasiswa untuk mahasiswa aktif & pointer minimum 3.5
helllllooooo...brape byk atlit yg korg kenal kt UTHM ni?? korg taw ke penglibatan dorg dlm sukan smpi peringkat mane?? aku cakap sebagai atlit k...dr dorg amek PTPTN baik dorg mohon biasiswa JPA atau pon biasiswa sukan..lg berbaloi...
2. memastikan kompleks sukan (kolam renang & gymnasium) boleh digunakan sepenuhnya menjelang 2012
nk tny la ni kn...korg ke yg buat kolam & gymnasium tu?? byk faktor nk diambil kira dlm sesuatu projek..blom tentu projek2 tu boleh siap on time..tgk jer stadium tu...ptotnyer siap awl thun 2010 tp siap nyer dekat ujung thun 2010...jgn kerana nk cepat kualiti terabai....
3. memastikan techinician berada di makmal & bengkel (waktu kelas 5-7ptg)
waktu 5-7ptg tu waktu org dah balik keje..jgn ingat technician ni goyang kaki jer 8pg-5ptg tu...korg pon klo g klas kol 5 tuh muke sumer dah cam cipan telan kapur jer...same la cm dorg...(ni aku dgr sendiri dr technician yg baik dgn aku...)


cukop2 la aku bg...korg pon boleh tgk sendiri(student UTHM) manifesto2 yg tah hehape....
mcm yg aku cakap kat atas...aku nk tgk MPP nih tunaikan janji dorg x kire logik ke x...
yela sape swoh memandai2  janji benda yg diluar bidang kuase sbg MPP tu...
patotnye menjanjikan benda yg berkaitan dgn kebajikan student tp benda2 mengarot jugak korg pilih....
bukan aku x cakap dlm entry b4 nih SINI>

*minx maaf la kalo ade yg terase...aku cakap berdasarkan ape yg aku nmpk..
*lecturer pon ade yg cakap manifesto korg mengarut...
*aku nk jugak taw UM/UKM/UIA/USIM nyer manifesto...
*Kak Nasuha tlg wat entry psal PRK UM leh??
*manifesto kawan aku lg bagos laa....meh tgk SINI

Tuesday, February 22, 2011

Masih Aspirasi...

Assalamualaikum & salam sejahtera..

selepas pengundian tamat pd 4.30ptg td...
pro-A telah memenangi PRK UTHM...
namun begitu terdapat sumber2 mengatakan pro-M memberikn saingan secara sihat...
aku?? bkn aku kesah sgt pon...
pro-A ke...pro-M ke...
aku mengundi pon secare sesuke hati aku jer td..
sumpah aku menyampah gler tgk manifesto mengarut....
lecturer pon kutuk taw x....

korg boleh tgk sendiri result kt SINI

*next post > aku nk cter psal manifesto2 serta nk tuntot ape yg korg janji2 kn...

kartun Malaysia vs kartun Oversea...

Assalamualaikum & salam sejahtera...

kali ni aku nk share pasal katun...
katun?? mesti korg nk kate 'wa-de-hel!?(what the hell)..da besar2 nk cter psal katun...'
lantak korg laa...aku nk gak cter psal katun....
aku bkn org seni or org yg berpengalaman pasal dunia hiburan tanah air tp
aku nk share perbezaan antara katun Msia & katun Oversea dr kacamata aku...

1. Watak Utama a.k.a Hero/Heroin @ keaslian idea

Oversea : original idea
Msia : nk kate tiru x jgak tp persamaan yg jelas...

contoh plg senang korg leh tgk Batman & Keluangman... Batman & Keluangman dua2 base on haiwan (Batman=kelawar & Keluangman=kluang), tgk pulak pembantu dorg  Batman=Robin & Keluangman=Tiongman yg mane kedua2 pembantu superhero nih base on burung..bkn aku nk kate dorg ciplak idea tu tp fikir2kn laa...(sedangkn Cicakman pon org pertikaikn apetah lg...)

 Batman+Robin
Keluangman+Tiongman

*xde idea yg betol2 original k..jalan cter Batman & Keluangman berbeza k..

2. Realiti vs Fantasi

Oversea : GUNDAM, Astroboy, Doreamon dll...sumer Sci-fi and fantasi semate2...
Msia  : katun Bola Kampung, Kacang dll...based on realiti...

Realiti vs Fantasi, mmg terdapat jurang yg amat besar kt sini..korg tgk sendiri katun2 oversea ni biasenye background dorg adelah satu benda baru..berlawanan dgn katun2 Msia yg biasenye background adelah realiti...maksud background kat sini amek GUNDAM sbg contoh, cerita mmg Sci-fi tp tgk dari segi realiti, garis masa & tempat..GUNDAM gunakn background mase depan yg sgt futuristik ditambah dgn lokasi angkasa lepas yg menjadi penempatan(koloni) baru manusia yg ketika tu combination nih mengajak penonton berfikir "agak2 tahun 22XX cmni la kot.." nmpk x??penonton berfikir ...katun Msia pulak amek Usop Sontorian sbg contoh, cerita mengenai suasana kampung, garis masa & tempat..Usop Sontorian lebih pd keadaan semase(thun 1990-an) tempat pulak kat area kampung...mmg zaman 1990-an tu Usop Sontorian tu kire top jugak la..tp kalo nk dibandingkn dgn suasana skrg mmg x sesuai dah....

gundam

usop sontorian

3. Budaya@nasihat@pengajaran

Oversea : tidak menekan budaya dgn direct...
Msia : menekan budaya direct...

aku paling suke amek contoh katun Doraemon dlm bab ni..cube korg tgk..setiap ending Doraemon ade pengajaran..berbanding dgn katun Msia yg direct bg nasihat@pengajaran...

aku rase tu je perbezaan antara katun2 Msia & katun Oversea...

*harap2 upin & ipin leh bawak katun Msia lebih tggi...
*kalau ade salah & silap aku minx maaf siap2...
kalau ade yg terkurang korg leh tmbh dgn mengomen kt bawah...

Sunday, February 20, 2011

SAYA SEORANG BLOGGER YANG AKTIF


Sy mmg blogger aktif sbb selalu update...

*minx2 lpas nih ade yg rajin usha blog sy...

Kisah Twitter with Diana Danielle

Assalamualaikum...

..........
x terkate aku bler ptg td tweet aku ke Diana Danielle tu dibalas...
sumpah x caye...selame nih nk harap artis balas tu mmg mcm mimpi laa....
bak kate seorang blogger : 'artis tu kn busy'(aku bace post blogger yg bg sebab ape de x follow artis kt twitter)
artis yg aku taw rajin gler layan peminat

 Heliza yg comey 

Lisa Surihani yg cun

2 artis yg sgt2 menghargai peminat2 mereka...
tp bler aku di-RT dr Diana Danielle td....omaigoat....
mmg terbeliak bijik mate...

kisah nyer mcm ni...

Diana Danielle : Reading "Of Mice & Men" by John Steinbeck now. Funny. What are you guys reading? Care to share?
crcrew_002 (aku le tuh) : i'm reading Ramli Awang Murshid novel..
Diana Danielle : I have his books but haven't touched them yet "@crcrew_002  i'm reading Ramli Awang Murshid novel.."

x caye??
meh tgk pic yg aku print screen....

pic 1 : aku RT Diana Danielle

pic 2 : Diana Danielle RT aku lak...

hah!!!
caye x??

*bangge jap...
*jeles gler dgn blogger2 yg dpt invitation g majlis Heliza launch album..ade blogger dpt invitation tp x g..bek bg aku...sanggup balik Kl nih...wahahaha

Saturday, February 19, 2011

I'm so sorry....

sejak kebelakangan ni byk bnde terjadi dlm hidup aku...
kdang2 aku x sedar aku buat salah kt org...
so untuk itu aku nk minx maaf pada semua...




*sorg kakak hensem aku dah deactivate FB nyer...huaa... =(
*sorg mbr aku marah aku aritu...
*p/s : aku x ego...



Friday, February 18, 2011

Pilihanraya Kampus datang lg...

Assalamualaikum...
pilihanraya kampus IPTA dtg lg...
skrg ni korg g la mane2 U pon korg akn dgr cter pasal pilihanraya ni..(kalau hebat laa..)
well...aku sbg student xkn terlepas dr menunaikn tanggungjawab utk mengundi tp.....
ade tapi...
utk pengetahuan semua aku pergi mengundi membuta tuli & hanya utk amek free gift yg U aku bg...
mase 1st year mengundi aku dpt payung...
mase 2nd year mengundi aku dpt t-shirt...
hebat & kaye gler kn U aku??
tp ade beberape perkara yg aku sedar semase kempen pilihanraya nih...

1. Calon2 yg bertanding x dikenali(kalau kenal pon lepas mng pilihanraya & dpt jwtn or seorg yg cun/hensem or seseorg yg memegang jwtn & sgt xtiv dlm xtiviti2 dlm & luar kampus)

bende nih mmg biase sgt aku dgr...disebabkn UTHM nih ade Kampus Utama & Kampus Bandar maka timbul keadaan yg mana student Kampus Utama x knal calon dr Kampus Bandar dan sebaliknye...harap anda semua faham sbb aku cube meringkaskn ape yg aku nk tulis..(yelah...rakyat Msia bkn suke sgt membace lelame nih..)

2. Manifesto mengarut

korg mesti dah bese dgn bende alah nih...bese la..propaganda/janji2 yg digunakan utk menarik perhatian student2(sbb ni pilihanraya kampus) supaya mengundi mereka(calon2 yg bertanding)..agak2 la nk janji tu...

manifesto plg xleh bla skali ialah "sy akan berusaha menghapuskan kadar cas 1% ptptn...." xleh bla gler...gler hape?? ingat undi dorg boleh ke kadar 1% tu terhapus?? hellooooo....kuase tu ade kt kabinet k...bkn kt MPP IPTA...hadoi...benda simple cm2 tu pon xleh nk pikir ke??

lg 1..."sy akan mewajibkan pemakaian tudung bg mahasiswi & larangan memakai seluar "jeans"" wa-de-p*ck!!! & wa-de-hel!? tang pemakaian tudung tu ok laa....tang larangan seluar jeans tu?? sah la org tu cakap x berpikir langsung...
ade 2 sebab utama knape dorg leh ckp cm2... 

sbb yg pertama : de bkn bdak engineering...kalo bdak engineering komfom la dorg pham sbb dorg masuk bengkel/makmal..masuk bengkel/makmal xkn nk pkai seluar slack kot!!? akai xda kaa!?(loghat org utara)...

sbb ke-2 : jadual yg padat..meh korg tgk jadual ktorg nih...gler hape nk pkai seluar slack sepanjang hari..panas wehh..

3. Cara berkempen

sekarang ni dah maju...so mkin maju la jgak care berkempen...aku leh jamin kempen melalui FB & blog akn berjalan dgn 'meriah' smpi aku x lalu nk bukak tenet...n plg2 aku x tahan smpi kempen gune hp(via msg) n mule la naik nombor2 yg aku x kenali sekaligus membuatkn aku nk off hp 25jam(aku x penah off hp k...)

cukop aku bg 3 benda nih...
tp ape yg penting aku nk tgk ape perubahan MPP  buat yg mendatangkan kebaikan pd student2...
jgn pentingkn diri sendiri...
meh nk story betapa MPP pentingkan diri sendiri....

2009,cuti semester bln 5-6...
aku x cuti lg time tu sbb aku join Team Silat UTHM utk MASUM 2009 kt UUM...
punye la ramai atlit berlatih dgn gigih & komited...
dr bola sepak ke badminton ke takraw ke ragbi x lupe team Silat....
pd masa yg same UTHM jadi tuan rumah utk konvensyen MPP seluruh IPTA Msia..
korg taw ape jadi??
atlit2 pergi UUM naik bus luar..bus Syarikat Sikun Jaya...
bayangkn la atlit UTHM mcm xde identiti kt UUM...
kalo bus IPTA-IPTA len smpi boleh nmpk logo & nama IPTA tu...
kire org tgk dr jauh pon da taw U mne....
tp UTHM?? org nmpk Syarikat Sikun Jaya & logo UTHM yg kecik tu...
bus2 UTHM lak digunakan untuk angkut wakil2 MPP IPTA yg dtg...
mcm la dorg xde bus sendiri...logik x bus UTHM nih abes digunakan untuk angkut wakil2 MPP tuh??
atlit2 UTHM hanya merasa bus UTHM waktu balik dr UUM...

*aku taw lepas ni kalo blogger2/MPP UTHM bace
 mesti dorg carik aku smpi ke lobang cacing
 pas2 pandang 'slack' kt aku...
*naseb laa..aku cakap benda btol jer....

Wednesday, February 16, 2011

Sahabat Blogger kt FB....

SAHABAT BLOGGER

Sahabat Blogger - group plg active yg penah aku join kt pesbuk....korg bayangkn ler smpi x terkejar aku klo men komen2 kt sane... inbox aku mmg sekejap jer dah cecah 300++.....pergh...

korg nmpk x kt pic tuh?? bukti yg Sahabat Blogger sgt xtiv....penoh inbox aku....

op cos la aku bru jer knal 3-4 org otai kt SB (short-form tok Sahabat Blogger) tu...

antare nyer...





dorg nih sgt2 la sporting....x caye??
korg g join SB...pas2 korg crik otai2 nih n try komen2 ngan dorg...
kompom cpt jer dorg blas....
ni blom masuk cik yuyu, cik epal, Irene Nadia dll....Ben Ashaari pon ade korg taw...

*ade lg 2 group blogger kt FB tu yg mbr2 aku add....
*nk join gathering segan lk sbb dorgnyer pollower2 punyer la ramai...aku bape la sgt....

Tuesday, February 15, 2011

Muhammad Utusan terakhir

Ya Rasulullah S.A.W... terima kasih atas segala doa2 Mu buat umat2 Mu...


*marilah kita berselawat & menjadikn Rasulullah S.A.W sbg contoh..

Monday, February 14, 2011

Happy Birthday Mom!!!

aku : hari ni hari ape??
kawan : isnin...
aku : bape hari bulan??
kawan : 14 Februari...Valentine Day..nk kuar ngan awek la tuh...
aku : jadah ko nk smbut Valentine..besday Mak aku!!!

*situasi kt ats x penah terjadi...

Happy Besday to my mum Hjh. Norsham bt Mohamed..(1st time tulis Hajah kt depan name..)
semoga diberikan kesihatan, dipanjangkn umur & dimurahkan rezeki utk terus mendidik Angah & anak2 mak yg lain...
x lupe utk terus mendidik anak2 bangse dgn jayanye....

my beloved mum...dulu-kini-dan selamenye....



mbr skola rendah aku pon wish mak aku(sbb time tu mak aku ajar ktorg...)
tq kpd semua yg wish n like....

* aku nk wat contest..bg idea hadiah ape aku nk bg kt mak aku smpi leh wat mak aku leleh air mate...leleh sbb terharu k...b4 nih aku da wat mak aku leleh air mate sbb aku sakit aritu....
i'm so sorry mum..

Friday, February 11, 2011

dari mana datangnya??

"Kepercayaan datang dari keikhlasan..ikhlas datang dari niat..."
status FB aku suatu ketika dulu...

mcm2 ragam org ber-couple...
korg boleh tgk sendiri la kn...
bg aku ber-couple tu x salah...
tp kalau ber-couple smpi tahap bukan2 tu mmg aku hangin jgak...
bukan2 kt sni maksud aku klik sini dlu sblom korg bce yg lain....

paham x??
penah x korg jmpe bf/gf cmni??
yg giler mengongkong pasangan masing2..
ok..maybe ade yg kate..'dia buat untuk kebaikkan aku' untuk protect bf/gf masing2...
ade betol & salahnye...
yg betolnye : kalo perkare yg 'dilarang' oleh bf/gf tu berlawan dgn syariat+undang2 negara mmg ptot pon...
yg salahnye : perkare yg 'dilarang' tu x salah tp bf/gf komfom x bg kebenaran...(senang cter ni la yg dinamakn mengongkong...)

aku ade 2-3 member yg mcm ni...
ade pompn ade laki...
bukan nk merendah2 kn kaum hawa tp hakikatnye kaum hawa ni lg senang kena control...
bg aku 'bukan senang kena control' tp dorg mcm rela dicontrol
meh tgk kisah kwn2 aku...

kisah 1 :

aku : weh!! asal ko baru add aku kt Fb nih?? ko remove aku ke??
member : aritu bf aku remove ko...hahaha
aku : bapak jeles gler...member je pon....
member : nk wat cmne kn...aku klo kuar dating ngan de...hp kne letak ats meja...klo msg masuk dia bace dlu..klo org call de tgk sape then baru kasi aku jawab...klo xde name mmg de yg jawabkn....
aku : pergh... baru bf weh...bkn suami ko...

kisah 2 :

member call aku(kt hp naik no jer..)
aku : hello??
member : hello!! atim...
aku : eh!? ko...ni no mane lak nih...men tukar2 jer...
member : ko cm x bese lak...kedit aku xde...
aku : dah bese sgt...ni balak ko x jeles ke??
member : x la..ni pakai no de laa..de dok membahan aku...de kate aku pendek...
aku : mmg pon....
member : wehh!!!!
aku : ko nk manje2 ngan aku wtpe...nnt balak ko marah aku...hahaha
member : ni tepon nk ucap tq jer sbb ko tlg aku aritu....
aku : xde hal laa...

bg mereka2 yg berkapel aku nk ajak korg berfikir...
perlu ke korg control pasangan masing2??
di mana kepercayaan korg pada si 'dia'??
kalau korg percaya pada si 'dia' situasi kisah 1 kt ats xkn berlaku...
bukan tu aje..x perlu smpi nak kena bgtaw emel & paswod laman so-sial/ym/skype/gtalk/msn dll....

 
Trust Quotes



*baru bf/gf dah buat mcm laki-bini lak...sedar2 la sikit...duit pon harap mak bapak+duit pinjaman...

Thursday, February 10, 2011

Halal ke..??

Isu HALAL kt Msia ni mmg sensitif...x kire laa dr segi makanan ke..pemakaian ke..ape2 saje..mmg sensitif gler...logo HALAL JAKIM pulak ade yg ciplak...kali ni aku nk ajak anda2 semua yg membaca nih berfikir secara terbuka..jom kita fokus pd makanan di kedai non muslim (Chinese food & etc.)..kdai2 jenis ni mmg dpt sijil HALAL dr JAKIM tp pernah x korg fikir care proses mcm mane kedai2 nih dpt sijil HALAL tu?? meh klik SINI dulu....da bace?? ok meh kita fikir balik...

1. sekurang2 nye ade 2 org pekerja Islam sebagai pengendali 

korg pernah x fikir yg tuan punya kedai tu bkn Islam dan berkemungkinan membela anjing kt rmh...kalo tgn tu pegang anjing sblm pergi kedai lepas tu x samak pulak...kn ke haram..mmg Islam itu mudah tp korg kena ingat jugak ni bab makanan yg akn jadi darah daging kita...

2. Resit2 dr pembekal yg mempunyai Logo HALAL

majoriti pembekal makanan mentah seperti sayur (pasal daging2 & care penyembelihan aku malas cter), kalo korg tgk kt KL skrg nih...byk kebun2 tu pekerjanya warga Bangladesh, Vietnam, Nepal dll..of coz la dorg ade yg beragama Islam tp tgk pulak tuan punya kebun tu Islam ke x...kalo Islam xpe la tp kalo x baik korg check betol2..ade kes kebun guna air taik babi sbg baja..kalo x guna xpe tp korg check balik kebun tu ade anjing x?? korg pasti ke anjing2 tu x kencing merata2 kot2 anjing2 tu kencing kt sayur2 tu....

3. Penggunaan barang masakan (kuali,pisau dll)

mcm kt atas tu...kalo dah kena benda2 yg haram..korg kena la samak dulu...

ni je la 3 point penting yg aku nmpk..
*mmg x dinafikan kita bergantung pd bekalan yg kita x tahu sumber asalnya tp kita masih boleh mencegah mana yg mampu....

Mohon perlindungan

Salah 1 cara kita mencari perlindungan-Nya....

1. baca "Bismillahi 'ala nafsi. Bismillahi 'ala ahli wa mali" mohon perlindungan diri & harta benda


2. kemudian bertawakal pd Allah S.W.T, Bismillahi tawakkaltu ‘alallah laa hawla wa laa quwwata illa billah disusuli dgn doa :



رَبَّنَا عَلَيْكَ تَوَكَّلْنَا وَإِلَيْكَ أَنَبْنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ
Maksudnya : "Wahai Tuhan kami! Kepada Engkaulah sahaja kami berserah diri, dan kepada Engkaulah kami rujuk bertaubat, serta kepada Engkaulah jua tempat kembali!"

semua amalan haruslah dilakukan secara istiqomah...

Wednesday, February 09, 2011

Bila terkena sihir...

sambung entry2 yg lepas...sblm2 ni aku cter pasal amalan mengelakkan sihir & tanda2 terkena sihir so aku akan habiskn sekuel entry nih...tp x bermakna kita nih berhenti dr mencari ilmu kn. Sihir ni byk jenis dan care2 utk mengubati setiap sihir ni adalah berlain bergantung kepada beberapa faktor antaranya ialah kesalahan diri sendiri(hubungan dgn manusia, perlakuan atau percakapan), hubungan diri dgn Allah(solat 5 waktunya, aurat dll) & jantina jin@syaitan yg mengganggu merupakan antara faktor2 utama..malas nk bercerita pnjg..jom tgk kt bawah :

1. ikut langkah2 kt bawah nih..
    1. Sediakan daun bidara sebanyak 7 helai.


    2. Selepas itu, potonglah ia kecil-kecil.

    3. Bacalah Ayat Kursi.

   4. Kacaulah ia dengan tangan sambil membaca Surah Al-Falaq sebanyak 7 kali dan Surah An-Nas           sebanyak 7 kali juga.

   5. Selepas itu, berdoalah dengan doa ini:

Maksudnya: "Ya Allah, Tuhan Manusia, lenyapkanlah keburukan, sembuhkanlah yang membawa tulisanku ini, Engkaulah Yang Maha Menyembuhkan; sihatkanlah dia, Engkaulah Yang Maha Menyihatkan, maka sesungguhnya tiada kesembuhan melainkan kesembuhan dari Mu, ya Allah, kesembuhan yang tidak meninggalkan sebarang kesakitan dengan kuasa dan kekuatan Mu, wahai Yang Maha Lembut, wahai Yang Maha Halus Pengetahuannya, sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu. Dan selawat dan salam kepada penghulu kami Muhammad, keluarga dan sahabatnya sekalian."

2. amalkan selawat 100x setiap kali lepas solat

3. amalkan ayat Kursi 7x setiap lepas solat

4. solat hajat 4 rakaat(dibuat 2 rakaat berasingan) yg mana rakaat pertama dibaca Al-fatihah 3x &a Ayat Kursi 13x, rakaat ke-2 baca Al-fatihah 3x & Al-ikhlas 7x, rakaat ke-3 baca Al-fatihah 3x & Al-kafirun 7x dan rakaat ke-4 baca Al-fatihah 3x & Al-falaq 7x...(mintalah pd Allah supaya dibuangkn segala sakit yg ada)


setakat ni jer ilmu yg aku ade untuk dikongsikn bersama..namun dgn tegas aku nyatakn aku bukan org yg PAKAR dlm hal2 ni...aku bercakap berdasarkn pengalaman aku sendiri..berusahalah sehabis mungkin..mungkin cara perubatan itu berbeza bergantung pd jenis sihir..jgn sesekali berputus asa dan ingatlah kita hanya mampu berusaha yg menentukn Allah S.W.T...yg plg penting jgn berdendam(mengenakan kembali org yg menyihir diri...kalau korg buat korg same jer dgn org tu....)

*same2 lah kita berdoa semoga dijauhkan dr sihir...

Family Day

3/2/2011
Nur Laman Bestari, UluYam

mlas nk cter byk2 meh tgk pic yg aku amek...







 adik kembar aku..

focus kt budak tuh....

abah & pakcik ak..bncg ape tah....



mkn time...

adik pompn aku....

abg aku...

adik2 aku....



dlm gler...brr~~.... 



sejuk derr....

WATER WAR!!!

mmg mlas aku nk cter....
mood utk menulis belom ade lg....

*thanx to adik pakcik aku yg keje kt Nur Laman Bestari tu...
**lepas nih sape nk g sane leh cntc aku...weee....

Pages

NuffX