Friday, February 18, 2011

Pilihanraya Kampus datang lg...

Assalamualaikum...
pilihanraya kampus IPTA dtg lg...
skrg ni korg g la mane2 U pon korg akn dgr cter pasal pilihanraya ni..(kalau hebat laa..)
well...aku sbg student xkn terlepas dr menunaikn tanggungjawab utk mengundi tp.....
ade tapi...
utk pengetahuan semua aku pergi mengundi membuta tuli & hanya utk amek free gift yg U aku bg...
mase 1st year mengundi aku dpt payung...
mase 2nd year mengundi aku dpt t-shirt...
hebat & kaye gler kn U aku??
tp ade beberape perkara yg aku sedar semase kempen pilihanraya nih...

1. Calon2 yg bertanding x dikenali(kalau kenal pon lepas mng pilihanraya & dpt jwtn or seorg yg cun/hensem or seseorg yg memegang jwtn & sgt xtiv dlm xtiviti2 dlm & luar kampus)

bende nih mmg biase sgt aku dgr...disebabkn UTHM nih ade Kampus Utama & Kampus Bandar maka timbul keadaan yg mana student Kampus Utama x knal calon dr Kampus Bandar dan sebaliknye...harap anda semua faham sbb aku cube meringkaskn ape yg aku nk tulis..(yelah...rakyat Msia bkn suke sgt membace lelame nih..)

2. Manifesto mengarut

korg mesti dah bese dgn bende alah nih...bese la..propaganda/janji2 yg digunakan utk menarik perhatian student2(sbb ni pilihanraya kampus) supaya mengundi mereka(calon2 yg bertanding)..agak2 la nk janji tu...

manifesto plg xleh bla skali ialah "sy akan berusaha menghapuskan kadar cas 1% ptptn...." xleh bla gler...gler hape?? ingat undi dorg boleh ke kadar 1% tu terhapus?? hellooooo....kuase tu ade kt kabinet k...bkn kt MPP IPTA...hadoi...benda simple cm2 tu pon xleh nk pikir ke??

lg 1..."sy akan mewajibkan pemakaian tudung bg mahasiswi & larangan memakai seluar "jeans"" wa-de-p*ck!!! & wa-de-hel!? tang pemakaian tudung tu ok laa....tang larangan seluar jeans tu?? sah la org tu cakap x berpikir langsung...
ade 2 sebab utama knape dorg leh ckp cm2... 

sbb yg pertama : de bkn bdak engineering...kalo bdak engineering komfom la dorg pham sbb dorg masuk bengkel/makmal..masuk bengkel/makmal xkn nk pkai seluar slack kot!!? akai xda kaa!?(loghat org utara)...

sbb ke-2 : jadual yg padat..meh korg tgk jadual ktorg nih...gler hape nk pkai seluar slack sepanjang hari..panas wehh..

3. Cara berkempen

sekarang ni dah maju...so mkin maju la jgak care berkempen...aku leh jamin kempen melalui FB & blog akn berjalan dgn 'meriah' smpi aku x lalu nk bukak tenet...n plg2 aku x tahan smpi kempen gune hp(via msg) n mule la naik nombor2 yg aku x kenali sekaligus membuatkn aku nk off hp 25jam(aku x penah off hp k...)

cukop aku bg 3 benda nih...
tp ape yg penting aku nk tgk ape perubahan MPP  buat yg mendatangkan kebaikan pd student2...
jgn pentingkn diri sendiri...
meh nk story betapa MPP pentingkan diri sendiri....

2009,cuti semester bln 5-6...
aku x cuti lg time tu sbb aku join Team Silat UTHM utk MASUM 2009 kt UUM...
punye la ramai atlit berlatih dgn gigih & komited...
dr bola sepak ke badminton ke takraw ke ragbi x lupe team Silat....
pd masa yg same UTHM jadi tuan rumah utk konvensyen MPP seluruh IPTA Msia..
korg taw ape jadi??
atlit2 pergi UUM naik bus luar..bus Syarikat Sikun Jaya...
bayangkn la atlit UTHM mcm xde identiti kt UUM...
kalo bus IPTA-IPTA len smpi boleh nmpk logo & nama IPTA tu...
kire org tgk dr jauh pon da taw U mne....
tp UTHM?? org nmpk Syarikat Sikun Jaya & logo UTHM yg kecik tu...
bus2 UTHM lak digunakan untuk angkut wakil2 MPP IPTA yg dtg...
mcm la dorg xde bus sendiri...logik x bus UTHM nih abes digunakan untuk angkut wakil2 MPP tuh??
atlit2 UTHM hanya merasa bus UTHM waktu balik dr UUM...

*aku taw lepas ni kalo blogger2/MPP UTHM bace
 mesti dorg carik aku smpi ke lobang cacing
 pas2 pandang 'slack' kt aku...
*naseb laa..aku cakap benda btol jer....

16 da sign...anda???:

Nasuha Salleh said...

mpp kt U akak jnji kn kelas kafa..
alhmdulillah lepas dia menang..kelas kafa tu berjln...
=D slmt mengundi....
plih la pemimpin dr klngn org islm
^_^

My Recent Post: Mac Makeover - Epis.2

Muhammad Zulhusmi said...

ngeh3x.

MPP

pe barang...

jadi JKK sudah, cam aku. hahaha

kaizen said...

kak nasuha : alhamdulillah...mcm yg sy cakap la..yg dijanjikn tah hehape...nk pilih yg Islam pon tkot Islam pd name je...

zul : jkk pon same jer aku tgk...mkn duit bdak....

Fatra said...

klu camtue...jadi cam aku je...student biase...buat hal x kacau orang...buat baik pun xharap orang kenang...hahaha...

atem...bile ko nak jadi MPP...leh aku undi kluar...hahaha...jgn marah...gurau kaso sikit...hehehe

kaizen said...

fatah, ak bkn nk tunjuk bgus ke hape tp aku just nk ckp bnde yg btol jer...smpi kiamat pon ak x jdi mpp...

aLiSh said...

dulu saya kalau mengundi dapat pendrive, sapa pengundi bertuah yang keseratus akan dapat External HDD.. dll lagi.. wink wink

kaizen said...

mizz alish, best tuh...kbtulan sy mmg nk external hd skang ni...klo ade yg nk bg free ok gak...

Intan Safira said...

baik x pyh kalau ngundi dpt hadiah2.. sebab pastu kompom MPP tak wat keje. kitorang ni lagi parah. MPP di kalangan budak umur 19 tahun.tak matang harapkan perhatian MPP kampus induk, lagila tak tau ape yang dapat..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

kat u aku pun nak ade ni..
mingu depan undi..
pasni memacam la flyer2 y ade

kaizen said...

intan : kte tgk je la nk jdi ape...klo kt U pon da x wat keje cmne la klo dorg jdi pemimpin negare..pikir2 kn laa...

lineputihlinehitam : ko scan flyer2 pas2 emel kt aku....nk bahan dorg kaw2....

Intan Safira said...

cam sy as senior kt sane memang da xkesah da tp ape nasib adik2 kita nti?.. da puas kene pau duit. saman sikit main duit, tak pkai kad matrik kne bg duit, tiap2 bulan MPP pg meeting kt kampus induk tp balik xde ape pn yg diorang wat...

kitorang tunjuk perasaan sikit, nama kne banned.. ntahla.mls nk pduli dah

kaizen said...

intan : agaknye nk kne merusuh cm kt mesir tu kot bru MPP nk sedar...

Mizz Farah said...

ahaha...kat upsi ritu bru pas bentang manifesto..siyess mengarutt je...dgr kejap then nek bilik..

perghh..best nye undi dpt adiah...upsi takde bagi pape ppon...

kaizen said...

mizz Farah : meh undi kt sini..

faizlaster said...

MPP tu pe ek??

kaizen said...

faiz : MPP tu majlis per-Kulian Pelajar....

Pages

NuffX