Monday, July 11, 2011

Ape yang BLOGGER PERLU ADA?? [Part 1]

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ape yang blogger perlu ada ek?? mungkin ini la persoalan utama bagi blogger2 baru... bagi menjawab persoalan ini, aku hanya boleh bagi pandangan peribadi -->
[aksesori]
1. Laptop/PC & internet
Laptop or PC merupakan benda paling penting sebab kalau tak macam mane la korg nak menaip kn?? Bila dah ade laptop or PC dah ada... sambungan ke internet mesti la ade jgak... kalau yg pakai streamyx/unifi mungkin laju x ingat tapi bagi yang pakai berukben macam CELCOM, MAXIS & DIGI?? tgk coverage gak... so aku sarankan korg bertukar pada broadband yang baru ni komfom laju... 

2. Camera
camera juga penting bagi seorang blogger, tak kesah la camera hp ke... camera digital ke... waima DSLR sekali pun yang penting korg ade camera!!! sebab camera boleh korg boleh amek gambar2 menarik dari gambar2 tu mungkin korg boleh join Wordless Wednesday?? selain tu korg juga boleh merakam video sama ada korg nak buat Vlog seperti Maria Elena?? Matlutfi?? atau Anwar Hadi??
*aku pakai camera hp jer...

[skill]
1. Adobe/Paint dan yang seangkatan dengannya
ramai blogger suka meletakkan gambar di blog/entry masing2 jadi aku sarankan korg menjaga hak korg... sekiranya korg nak letak gambar yang korg amek sendiri seeloknya korg letak watermark sebab tu aku sarankan korg belajar sikit2 Adobe or Paint...

2. Video editing
kepada anda semua yang rajin ber-Vlog pastinya anda mempunyai asas dlm editing video ni tp ade sesetengah blogger yg buat vlog tanpa editing. Aku sarankan kepada mereka2 yg rajin buat tutorial cara pakai tudung dan sebagainya elok la korg belajar sikit2 camne nak edit2 video tu supaya video asal korg x di salah gunakan...


--> Facebook VS Blog korg agak sape menang?? Jawapannya di SINI
*Tips mengorat awek TERBAIK!!!
jemput awek guna kereta ni dan bawak
 tengok citer romantik kat wayang kemudian ajak
makan ais-krim paling sedap ni dan jangan lupa bagi hadiah ni...

13 da sign...anda???:

NuReLLe said...

yerppp..sgt setuju psl watemak tu..kang penat2 amek gambar..sesenang je org cilok..gugugu

Qaseh dalia adelia said...

sis ada laptop pinjam ngan bos..kamera fon cap ayam je ade.. softare edit pic.. photoscape je .. tu je lah sekian tq

gedek! said...

tak mahir la benda2 ni...

maklom la orang tua...

Suhami Ahmad said...

dari aritu atok berangan nak buat vlog...tapi memandangkan beruk ni kelas bawahan, so tak jadik...huhu

Fafa Adnan said...

im new here! weee..

seyrah_sue said...

hahahah..betull!!!berukband memang slow..tapi,,terpaksa pakai jugak...:(

Acik said...

yess, kite nak belajar edit2 video ... :)

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

alaa...seriously berukband sume same aje..pakai unifi je ok.huhu~

GnieSyazni SSC said...

sy pakai kemre henpon cap ayam je..hehe

suggest la video editing software ape yang best2..hehe..nk tau gak..

Afiqa Dayana said...

vlog je takde lagi . hihi :P

Afiqa Dayana said...

vlog je takde lagi . hihi :P

Fafa Adnan said...

adobe premiere pro best utk video editing. :)

zEri sAfEerA said...

bc entry ni lpas bc yg part 2. hehe :D

Pages

NuffX