Sunday, July 10, 2011

Bersikap adil la bro... Jangan salahkan BERSIH jer...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

9 Julai 2011, BERSIH 2.0 telah berhimpun dibeberapa tempat sekitar Kuala Lumpur bagi menuntut 8 perkara :
1. BERSIHkan senarai undi
2. Mereformasikan undi pos
3. Gunakan dakwat kekal
4. Kempen Minima 21 hari
5. Akses Media bebas & adil
6. Kukuhkan institusi awam
7. Hentikan RASUAH
8. Hentikan politik KOTOR

aku nak tanya pada pembaca semua?? Baik atau tidak semua tuntutan tu?? BAIK BUKAN?? Jadi PERSOALANNYA disini KENAPA ADA YANG MEMBANGKANG??

1. kerana pemimpinnya AMBIGA ker??
2. kerana mencetuskan KEKECOHAN ker??

kalau itu yang korg semua persoalkan aku rase korg kena fikir balik... bagi menjawab persoalan AMBIGA baik korg bace entry SolihinZubir yang INI... 

ape yang aku nak rangkum kan adelah kekecohan... aku x nampak di mana kekecohan yang penyokong2 BERSIH lakukan?? ade dorg pecahkan kedai2?? ade dorg rempuh pintu pagar?? xde kan??

kenapa kerajaan takut sangat dengan tuntutan BERSIH??
sebab kerajaan sedia ada dah rapuh... rapuh dengan RASUAH... rapuh dengan SKANDAL... rapuh dengan PECAH AMANAH. Aku berani jamin andai semua tuntutan BERSIH terlaksana Pakatan Rakyat akan menang dalam PRU-13 akan datang dan atas sebab tu la kerajaan sedia ada takut sangat dengan BERSIH!!!

Polis hanya mengikut arahan
betul tugas polis adalah menjaga ketenteraman namun polis juga perlu menegakkan keadilan... meh aku nak tanya korg sikit...

berapa nisbah tangkapan PATRIOT kepada BERSIH??
Siapa yang memulakan keadaan menjadi kecoh??

video ni menjawab persoalan no. 2 td...


siapa boleh buktikan penyokong BERSIH yang mulakan kekecohan?? polis takut dengan kalimah 'Lailahaillah" ker?? fikir2 kan laa...
Bagi aku perhimpunan BERSIH boleh jadi aman sekiranya polis mengawal perhimpunan tersebut bukan menghalang. Polis sepatutnya badan berkanun yang independent bukan 100% mendengar arahan kerajaan. Bila polis mendengar arahan kerajaan maka timbullah suara polis ni anjing kerajaan... polis & tentera sepatutnya boleh menjatuhkan kerajaan yang penuh dengan RASUAH sepertimana Thaksin digulingkan di Thailand.

Kenapa korg salahkan BERSIH jer??
sememangnya korg dah di-buta-tuli-kan oleh media pro-ummp-noo. Nilai balik berita2 yang korg bace-dengar-lihat tu... dah banyak sangat media pro-ummp-noo putar belitkan cerita.. jom tengok wartawan TV pucat lesi -->


Next entry aku akan ulas beberapa reaksi blogger tentang BERSIH..
p/s : kepada semua yang dah bagi link untuk di-promot aku akan mula promot dalam waktu terdekat ni... bagi yang belum hantar link entry sila berbuat demikian di SINI pastikan anda mengikut syarat2 yer...

*dah penat2 berhimpun boleh la bershopping, berhibur, tengok wayang or bercuti sambil me-nikmati ais-krim paling best ni... tapi jangan lupe ke EVENT F&N yer..

20 da sign...anda???:

Anonymous said...

OI,,aku x sblh mane2 pihak. Tp ko pkir la ngn akal matang, Nape perlu buat perhimpunn,reformasi sgala yg mnyushkn org je..semate2 nk capai ape yg dilaungkan.Jln sesak sana cni.
Nk wat pun, wat la kt hutan sane. Memalukan malaysia je. korg nk ke tragedi 57taon sblum ni,berulang kmbali. Musuh negara cne, bergelak ketawa tgk gelagat org malaysia. Bila politik da goyah,mula la diorg susun strategi nk jajah tanah kita.

farhanieza said...

i dun like this entry. sorry. terlalu tipikal dan x mendalam. i dunno why, ianya nampak seperti sesuatu yang kosong didalam satu bulatan yang sempurna. nampak kukuh, sebenarnye rapuh. tapi tu la. renung kan balik ape yang anda tengah hujahkan ni.

p/s: aku bukan pro mana-mana. kalau nk kata politik kotor, zaman nabi pun ada politik. siapa yang buat politik tu kotor? tak kate pun kerajaan baguz.. memang tak dpt disangkal ke-bangangannya, tapi pihak yg lagi satu tu pun, masih ade kekurangan... belum sedia lg nk memerintah.. ape-pe pun, jgn sampai tanah air kita ni jatuh ke tangan org bukan melayu.. nanti, kau sendiri yang menngis air mta darah..

time tu, pergi mampus lah dengan semua melayu.. paham x?

x paham dah...

J.Syazwana said...

Pemimpin BERSIH dah dapat jumpa Agung kan kenapa tak hantar je memorandum tuh kat Agung kenapa perlu buat perhimpunan jugak?kalau betul fikirkan nasib rakyat kenapa perlu berhimpun? kenapa perlu riuhkan jalan2 raya. tak fikir ke nasib peniaga? nasib pelancong. kalau orang tengok perhimpunan beramai2 memang menakutkan orang. perlancongan terjejas. macam ni ke nak mentadbir negara ?

SWEETSYAZA said...

tak nak ckp apa. senyum je. kang ckp lelebih takott slh ckp pulak :)

yaya_flanella said...

aku takde masalah dengan tuntutan diorang tu. asal aku aman hidup kat malaysia ni dengan family aku udah lerr.


sempat promote yang last tuh. nak makan aiskrim lah! hiks


weh ade orang bagi aku tgk link ni, kau rasa camne? aku serius tak tahu macam mana. aku dah nak masuk 21 bulan 10 ni tapi aku tak tahu mana yg betul2 aku akan pilih nanti. =.=

http://www.youtube.com/watch?v​=p2cz3_z70U0&feature=player_em​bedded

belog|amiyo said...

takkan la join bersih sebab sokong ambiga?
cer pikir.
takkan la korang beli ereta buatan orang kapir sebab sokong orang kapir?

mesti la sebab kereta diorang lagi selesa dari kereta kita.

ni cara paling senang untuk pikir la kot.

bukan ke kebersihan itu sebahagian dari iman :)

gedek! said...

Terima kasih kerana link SolihinZubir tu...

aL sYa said...

jgn kena tipu dgn ambiga la dik oi..

mmg la tuntutan die benda yg baik..

tp prasan x sume tuntutan tu sume utk kepentingan pembangkang..

jgn percaya kpd org kafir yg mmg nk Malaysia jd negara Islam, yg nk jatuhkan Islam..

lebih baik percaya kpd saudara Islam kita yang kita masih boleh tegur utk perbaiki akidahnya..

fikirlah, bila tuntutan ni dibenarkan dan diterima (kecuali yg rasuah tu), pembangkang mesti menang, n bagi peluang kt ambiga utk teruskan perjuangan die dlm menjatuhkan Islam.. so, Bersih ni sebenarnya agenda tersembunyi pembangkang semata-mata..

yg polis tu, ya mmg nmpk diorang lebih2, tp konfirm ke diorang serang disebabkan laungan nama ALLAH SWT? tak! bkn slh polis, jgn cemuh polis, diorg hanya menjalankan tugas.. korang duk kutuk2 polis, korang bagus sgt ke bl jd polis? try to be in their shoes! diorg pn stres nk menjage rakyat.

mmg la xde pape keganasan, tu sbb polis jaga, kalau polis x jage, jamin ke diorang x wat kekacauan??? tak! yg sediakan parang bagai tu ape bende saudara??

kita org Melayu, kita org Islam fikirlah mana yg baik utk kita..

betul kerajaan pn x de la betul sgt, tp mereka lebih mampu utk memerintah. harap maklum.

elle shahri said...

kenapa kita tak boleh hidup aman dan damai? pada dasarnya kita cuma manusia biasa jee. Mudahan Allah permudahkan segalanya buat kita. Amin

Cik Fatin Shukri said...

hrmmmm .. saye setuju dengan anda 200 % .. xde pew nak ckp .. sbb , memang betol ape yang entry nie ckap .. cume nak komen satu jew .. kepada yang tak menyokong bersih .. cube bace tuntutan bersih dengan hati .. bukan dengan mate yang dah dikaburi medi2 pro-umno tu ... korg takot hlang job sbb x skong umno ?. hello , Rezeki Allah ade dimne2 .. rezeki Allah besar sgt !!! memang orang yang tak ade mate hti jew .. yang tak reti nak bace tuntutan BERSIH tu !!!!! .. asyik nmpak kerajaan bagi tu .. bagi nie .. mne dtang duit tu sume klau bukan duit kita !!! kami yang sokong nie berckap bukan cakap kosong .. tapi , kami bercakap guna mata hati .. sebab kami nampak kebenaran nya dengan menggunakan mata hati .. jgn asyik duk tgk berita yang da banyak edit2 tu .. tglah kbenaran kat malaysia kini ke .. tu baru betol .. xde yang tipu !! at last , BERSIH untuk semua !!! Anak Muda Sayang Malaysia ... Makin Ramai Menyokong kami .. Makin Bangkit Semangat Kami pertahankan Bersih .. Chayouk2 !!!!

syakey said...

bagus, memBERSIHkan lg minda yang dok bangkang pehal ntah -__-


;)

cik idora said...

betol 2.. masih lagi bnyk cara yg baik utk berdemonstrasi..
dmonstrasi itu tak salah.. yg salah nya adalh cara brdemonstrasi.. tak perlulh nak mmbahayakan keselamatn org awam atau meroskkan harta benda negara.. just brdmonstrasi dgn sepanduk pun dah cukup....
BERSIH mmg patut dilksanakan.. untuk ape?
utk bershkn undi kte.... thats all =)

Anonymous said...

salam satu ummah .
bg aku , amatlah tak wajar nak wat perhimpunan tu . tak perlu pon. kita ade cara terbaik dengan berbincang .sdgkan Rasullulah pon ikot cara tu . xpenah pon Rasullulah pegi wat demon kat atas jalan raya . aku bkn org yg tutup mata or telinga mndgar semua kerajaan muntahkan kpd media yg mmg tak boleh dipercayai . bg aku , satu je . ko xkan menikmati ape yg ko ade hari ni , kalau pejuang bangsa tak memperjuangkan kmrdekaan . bukankah bersekutu dengan orang kafir itu berdosa ? kenape nak mengikut Ambiga ? mana pergi the LEADER OF MUSLIM ? xde ke ? but majority are MUSLIM . sangat sedih! berfikirlah jika satu hari nanti kita akn tidak bersefahaman , maka jangan terkejut jika ANASIR-ANASIR luar cuba mengambil alih pentadbiran negara spt di IRAQ , PALESTIN .

Cik Fatin Shukri said...

turun tak hari tu ?. Alhamdulillah saye turun :) cume tak dpt nak snap pic .. nanti buat entry byk2 lagi psal nie k :)

Cik Fatin Shukri said...

susah nak fhamkan orang yang tak faham sbnrnye .. sila lihat balik tuntutan bersih tu .. kite negara demonkrasi .. ape salah kite berdemokrasi ?. salah .. saye ulang balik , kite negara berdemokrasi .. salah untuk kite demokrasi ?. klu x boleh demokrasi , baik jadikan negara malaysia sebagai negara kapitalis or yang laen .. betol tak ?. cbe fikir betol2 .. cube fham betol2 mksud demokrasi tu mcam mne ?. negara luar ?. ade demontrasi cam nie jugak .. tapi , pihak polis n kerajaan menyokong mereka .. sebab ape ?. sebab mereka negara demontrasi macam malaysia .. rakyat bebas bersuara !! jelas .

Cik Fatin Shukri said...

@cik idora .. ade ke kami rosakkan harta benda awam ?.kami lgsg x rosakkan hrta benda awam .. ade kami vandalisme kan public utility ?. xde , pergi cek balik dekat sane .. yang ade kesan darah , kesan gas tu jew .. sape serang sape skang ?. pihak polis ade yang meninggal ke sbb demontrasi kami ?. tak same sekali .. yang meninggal orang2 kami .. kami bergerak secara aman .. kami da cukup jage tata tertib .. u x pergi , u tak tau cm mne keadaan .. jgn dgr ckp org jew .. u turun , baru u tau sape serang sape dulu .. ape janji najib ?. pihak polis takkan main kasar .. tapi , pihak kami ade yang meninggal .. pihak kami ade yang kne terajang .. ape semua tu ?. u tak bukak internet ke ?. utube ?. tgk ape yg pihak polis buat pade kami ?. buka mate sikit .. hrmmm .. kami diserang dengan asap pedih .. mereka maen tembak .. kami ape ade ?. kami tak ade ape2 .. kami cume ade tenaga untuk lari bile dorg lepaskan gas pemedih mata tu !!! next bersih , jom join kami .. lihat sendiri dengan mata u .. ape yang berlaku .. n last , bace balik tuntutan bersih .. kalau betol mereka tak buat semua yang kami nak tuntut tu .. mereka takkan takut pada demontrasi kami lah ..

.::: mr IQ :::. said...

setuju dgn tuan blog,

komen kat sini banyak x setuju... mungkin sebab mereka ditipu media massa. Sedangkan kebanyakan media menjadi pencacai kerajaan. Banyak auta dari fakta. Banyak agenda dari berita.

sakit hati bila baca surat khabar yg menipu, rakyat yang maha terpedaya pun asyik percaya ja.
Rakyat... please jgn jadi BUTA.

(hanya perkongsian, sy x minat berpolitik, tp at least sy x BUTA sangat (rabun je), jgn terasa hati plak dgn penulisan sy)

Cik Fatin Shukri said...

thanks @mr Iq for ur opinion .. sye doakan mereka mendapat hidayah .. Insyaallah :)

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

gov tangani BERSIH nie dgn cara tak bijak. BERSIH only refer to SPR, yg gov nak melenting bagai nape ea? really cant understand that. lagi satu, ucapan PM kite after the incident, SANGAT2 TAK RPOFESSIONAL. macam budak-budak dok ngumpat pihak lg lagi satu. twos hilang rasa hormat. hurm..

chempaka ungu said...

cik fatin shukri.. saya sangat setuju dengan pendapat anda.. masa saya ngan Madrid, spain, saya ada bertembung dengan sekumpulan rakyat yang buat demokrasi, benda yang sama gak berlaku kt barcelona. masa saya kt Stuttgart Germany pon sama, ada demonstrasi rakyat. diorang kalu buat demo tak main la setakat satu hari, hah diorang terus berkampung berkhemah berak kencing makan sume kt situ, dah macam buat perkhemahan tahunan plak.

apa yang pihak keselamatan dorang buat? dorang siap jaga kawasan tu dengan aman dan ada gak kawasan yang di pasang 'police line'. saya boleh selambe je lalu lalang kt situ tanpa ada rasa takut atau tergugat.

kenapa? sebab diorang ada kerajaan demokrasi yang menghormati hak rakyat, mahu mendengar suara rakyat. ikut tak ikut tu blakang kira la yang penting, dengar dulu.
saya tak rasa pon demonstrasi mcm tu menjatuhkan imej Germany sbg sebuah negara maju.. wpun, sbg org luar, apa yang saya faham.. 'ooooohh. ok. demokrasi.'
bila demo diadakan secara aman, kenapa pihak keselamatn mesti balas dan tangani dengan kekerasan? cara pihak keselamatan Malaysia menangani demo ni mmg sgt menyedihkan! dah nampak mcm kt 3rd world country dah pulak.. mmg memalukan! pihak mana yang sebenarnya menjatuhkan imej Malaysia dalam perkara ni..

Pages

NuffX