Thursday, July 07, 2011

BERSIH 2.0 vs LARIAN 1 MALAYSIA

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Pada 2 Julai 2011 lepas telah berlangsung Larian 1 Malaysia tapi korg x rase larian tu merugikan ker?? ade beberapa sebab kenapa aku kate larian tu sia2 --->

1. Larian mengganggu jadual perancangan sekolah

mak ayah aku cikgu so dari darjah 1 sampai ke tingkatan 5 setiap tahun sebelum sesi persekolah bermula semua sekolah perlu mengadakan mesyuarat bagi merancang takwin tahunan akademik, kokurikulm & sebagainya (kalau IPTA macam UTHM ni setiap awal tahun ade update kat website tu..).
*ade sekolah minggu ni buat sukan sekolah so dorg langsung x buat larian tu.... sebab tu aku cakap mengganggu perancangan sekolah...

2. Larian tersebut merupakan arahan TOP-DOWN (kalau x salah aku la...) 
TOP-DOWN ni merupakan arahan yang wajib dilaksanakan walau apa sekalipun!!! seorang pendidik pernah bercerita pada aku yang kerajaan mengeluarkan arahan TOP-DOWN kepada IPT untuk mewujudkan kursus2 tertentu tapi sesiapa yang ambil kursus tersebut tidak diiktiraf oleh MQA sekaligus apa yang mereka belajar tu menjadi sia2 sekalipun ade ijazah...
*pengajaran check kursus korg tu diiktiraf MQA ke x ye kawan2...

--> kredit habis pukul 2pg?? jangan risau... dapatkan bantuan kat sini...

3. Berapa banyak sukan yang di-promosikan??

Larian 1 Malaysia dibuat bagi kempen 1 Murid 1 Sukan bukan?? ok aku nak tanya la kn... ape aktiviti yang sekolah buat hari tu?? just lari2 keliling padang yang berukuran 200m tu 4x or lepas lari2 ade sukan seperti futsal?? bola baling?? hoki?? bola jaring?? bola tampar?? kat area tempat aku ade 5 sekolah menengah & 4 sekolah rendah dan korg tahu ape yang jadi??

7.30 pagi --> murid2 hadir ke sekolah seperti hari2 biasa
7.45 pagi --> murid2 ke padang sekolah
8.00 pagi --> larian bermula
8.40 pagi --> pelajar balik rumah...

see?? 8.40 pagi dah balik?? kalau anda pernah sertai merentas desa time sekolah dulu2 mesti korg rase pelik... yela... seingat aku zaman aku sekolah dulu merentas desa paling cepat pon yang no. 1 tu sampai sejam lebih baru sampai ke garisan penamat (sekolah la...) ni baru berapa minit lari dha balik rumah?? kate 1 Murid 1 Sukan... kalau setakat lari2 keliling padang waktu kelas PJK pon cikgu2 sekolah boleh handle laa...
*aku suruh adik2 aku ponteng larian n pergi kelas tahfiz dorg....

4. TAK DIGUNAKAN UNTUK LAWAN BERSIH
jom sokong BERSIH!!
kerajaan perlu sedar atau buat2 x sedar?? golongan pendidik dari pra-sekolah sampai ke IPT, dari pentadbir sekolah ke pengarah pelajaran adalah penyokong pembangkang. Sekiranya Larian 1 Malaysia ni dianjurkan pada 9 Julai maka golongan pendidik tidak dapat hadir ke perhimpunan BERSIH tu sebab sibuk menguruskan murid2 pada Larian 1 Malaysia tersebut...
*benda senang camni pon x boleh nak pikir ker??

tu belom aku sebut pembaziran pada baju, topi dll yang diberi secara percuma... barang sesiapa yang rase nak tambah boleh komen2 kat bawah ni... aku sokong BERSIH dengan memakai baju kaler KUNING lusa... kepada pengangur2 yang x minat politik boleh join aktiviti2 kat SINI kot2 ade rezeki(kerja) tok korg...
*jangan lupa upgrade HP korg ke Plan Internet yang BEST ni!!!

11 da sign...anda???:

Alia Natasha said...

alia ade bola jaring lepas tuu . kalu tak de bola jaring , sah sah alia tak pegi sekolahh :P

Anonymous said...

lps larian tu kt tmpt aku ada buat gtg ryg slrh kwsn..oke la kan..bgantung dkt ptdbir jugak..cmne dorg handle xtvt mcm ni..stiap prgrm atau xtvt tu ad klbhn dn kkurangan kan..

kaizen said...

Alia : bagus la tu... wakil skola eh??

cik Anon : bagus jugak gotong royong tu tp x kena la sbb larian tu kn bersempena 1 murid 1 sukan... patot nyer aktiviti sukan laa... sukaneka pon jadi laa...

Halusinasi said...

kat sekolah sini pula buat hari ibu bapa melihat rekod sekolah anak2. Keputusan peperiksaan pertengahan tahun. Jadi, aktiviti Larian 1 Malaysia tak ganggu pun aktiviti sekolah. Mak ayah pun boleh lihat anak mereka berlari.

salemaziz said...

larian satu meleisia?
konspirasi. :D

gedek! said...

pikir pikirkan....

aL sYa said...

kaizen,kamu tak sedar ke org Melayu kita diperbodohkan oleh org bkn Islam?? fikir2kan la..

kaizen said...

aL sYa : abes pemimpin melayu makan org melayu?? yg tu jom fikir2 kn bersame boleh??

Night Walker said...

time larian 1 malaysia ni, ak gne kuasa veto ak, x bg adik2x ak g sek, ha3..kalo ckgu diorg bising, ak suh call ak je...

kaizen said...

Night Walker : bagus!!! tindakan yg tepat!!!

Anonymous said...

budak asrama kene pgi, tak dpt nak lari lahh . agak buang masa dan memenatkan sbb lps lari kene kelamkabut ready utk hari terbuka . super annoying :p

Pages

NuffX