Thursday, May 10, 2012

Diet Terbaik

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



Diet sering dikaitkan dengan kaum Hawa sebab kaum Hawa sangat ingin menjaga badan bagi menarik perhatian kaum Adam. Namun ada juga kaum Adam yang turut berdiet bagi membina badan nak bagi kaum Hawa ni teruja atau turn on. Namun ada yg terlampau OBSES dengan diet sampai jatuh sakit. Ketahuilah bahawa diet terbaik adalah diet Rasulullah S.A.W.

Bagi aku tak salah untuk berdiet asalkan tidak mendatangkan mudarat kepada diri sendiri. Aku sendiri boleh dikatakan berat namun aku punya style diet hanya dengan berjoging dan kawal pemakanan. Mungkin ramai yang mengambil supplement untuk menurunkan berat badan sehingga bergantung 100% kepada produk2 yang digunakan.

Aku berpegang kepada hadis Nabi S.A.W :

"Makanlah ketika lapar & berhentilah sebelum kenyang, isilah 1/3 perutmu dengan makanan, 1/3 dengan minuman & 1/3 dengan udara. Orang yang paling disukai Allah s.w.t di antara kalian adalah yang paling sedikit makannya & ringan tubuhnya" Hadis riwayat - Ibnu Abbas

maknanya di sini pengambilan makanan yg sedikit tetapi cukup untuk memberikan tenaga bagi melakukan kerja & beribadah kepada Allah s.w.t.

Buat anda yang sedang berdiet sila fikir & renung-renungkan cara berdiet tu betul ke tak...

Untuk list diet pemakanan Rasulullah S.A.W sila ke SINI

*wanna be a STAR?? try it HERE

7 da sign...anda???:

pena rozie said...

X nak diet pun. BMI dah ok....

cha'e said...

yes. that's it. . diet rasulullah yang paling superb sekali.

cici tembikai said...

teringin nak diet =/ tapi tak reti nak control makan -,-' tak reti nak berdisplin dalam pemakanan. hikhikhik. takpelah kan , janji sihat.

kalau bulan puasa pun , masa berbuka ya Allah. -,-

Liyana Izzati said...

Liyana Izzati is on diet. Tapi most of the time tak berapa nak jadi diet tuhhh. Hahha.

cimOt said...

hmmmmmmm..ekceli makin diet makin naik berat badan aku ni..so, i meant to be not to diet..hiihihihihi

Elysa Sofia said...

Lisa x pernah diet.act nak naikkan sikit berat badan ni.hehe hadis nabi yg mengatakn 'berhenti sblum kenyang' tu pun dah ada maksud tersirat iaitu jgn mkn dlm kuantiti yg byk..

kaizen said...

rozie : BMI dah ok tp kesihatan kne jge gak...

cha'e : yup2

cici : yup2 jnji sihat...

Liyana : awk diet cmen nih....

cimot : kadar metabolisma awk tu x ckop tggi... sila bace new entry sy...

lisa : underweight ke??

Pages

NuffX