Tuesday, August 02, 2011

Ape itu SPAM??

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kali ni aku nak bercerita pasal SPAM. Pada entry aku yang INI ada beberapa blogger menyatakan meletakkan link pada ruang komen boleh dianggap oleh Google sebagai SPAM, maka aku pon meng-Google ape itu SPAM..

Definition of SPAM 

SPAM is use of electronic messaging system (including most broadcast media, digital delivery system) to send unsolicited bulk messages indiscriminately --> SUMBER

makna SPAM (Versi Bahasa Melayu)

SPAM adalah 1 bentuk gangguan dalam perhubungan internet, biasanya dalam bentuk pesanan yang banyak yang tidak dikehendaki --> SUMBER

dapat tak makna sebenar SPAM?? bermakna bagi korg sumer yg biasa letak link2 kat blog2 orang lain tu tak perlu risau sebab itu bukan SPAM. meh aku bagi CONTOH SPAM -->

korg pergi blog A then korg komen : singgah sini.. meh la dtg ke blog sy http://XXX.blogspot.com

then korg blog walking ke blog B 7 komen : singgah sini.. meh la dtg ke blog sy http://XXX.blogspot.com

pergi ke blog C,D,E,F still korg komen : singgah sini.. meh la dtg ke blog sy http://XXX.blogspot.com

itulah yang digelar SPAM dalam berblog... kadang2 kalau korg perasan korg dapat komen kat entry yang langsung tiada kaitan dgn entry... itu pon SPAM jugak...

Ada banyak cara untuk mengelakkan SPAM komen tapi cukup dulu setakat ni. Aku akan cari & kaji dulu cara untuk mengelak SPAM komen & kenapa blog di-remove oleh Google... sape2 yang ade pendapat boleh la share kat ruang komen tu ok??

*Iklan Blog* --> Blogger cun tapi dah Berpunya ni ade Tips TAMBAH follower dgn CEPAT!!

22 da sign...anda???:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

sepam? hehe~

PinKy MoMMa said...

sis baru tau ari tu hahaha..tertinggal ketapi ;p

Yana Farinha said...

hye. nice blog. sy dah folo awk. jom singgah blog sy. www.duniasigadisberseliparhijau.blogspot.com

~Kirin Selama Perak~ said...

bak rokok sepam.
wakakaka
:D

Nightroad said...

x la risau lg ak nk ltak link kt ruangan komen org..thx bro atas entri yg berguna nier...

Syuxer said...

spam neh memang menyusahkan..kan terdelete blog, baru menyanyi tak berlagu nanti hehe

Muiz Ilusinasi said...

haha mmg terbaik la..biar org follow sb entri berkualiti bkn nyer nk kjar spe paling byk follower..XD

ILA HonEyBuNNy said...

salam ziarah...

ritu ada terbaca sal spam jugak..tapi terlupa lak..tapi tahu la apa itu spam n cmna terjadi spam..ehheh

Red said...

tapi aku suka spam..spam yang bertempat.. (kot)

You Will Get Back What You Give. True Story.
(Ayat aku pedas. Jangan baca kalau mentaliti korang tak kuat)

WuMing said...

Memang aku pun tak jelas laa dengan SPAM ni..
Kalau dalam e-mail tu tau laa sikit makna SPAM tu..

cik ery said...

ooo.den bru taw mcm ney ke spam -.-

tx.

Schaza Zedane said...

Kalau blog kena remove dgn google, boleh activate balik tak ? or kena remove selamanya ?

diana said...

maknanya kalau letak link biru tu tk pe ye??
tapi akak masih tak berani la...
kalau google delete blog kita,
ada cara ke nak dapatkan balik..

cik idora said...

thanks 4 the info.. bwu tahu psl bnde2 cm ni

mr_right said...

ape kesan spam ek?

kaizen said...

kak maera : bkn sepam tuh...

PinKy MoMMa : xper...

Yana : tq sudi follow

Kirin : aku x isap rokok derr

Nightroad : same2...

Syuxer : btol2...

Muiz : aku still blaja lg...entry kali ni aku kaji2 dulu

ILA : tq sudi singgah

RED : ko mmg suke ek SPAM2 nih?? hehehe i like ur style

WuMing : hati2

cik ery : cmni la SPAM

Schaza : boleh dpt balik tp dgr cter leceh sket...

kak diana : boleh jer letak link biru tuh.. boleh dpt tp kne cnctc google laa

cik idora : tq...

mr_right : kesan SPAM byk... blog boleh dihack/virus/removed antaranye laa

Schaza Zedane said...

ouh. boleh kena hack ehh ? diorg hack mcm mana jee? tau ?

kaizen said...

Schaza : dlm SPAM tu maybe dorg ade psang spyware yg boleh tahu emel n paswoh kite then dorg hack la mcm2...

Schaza Zedane said...

ooo. hmm katakan lah kita ter-spam, then kena hack. lepas tu kita tukar password terus dan tak spam2 lagi, org tu boleh hack kita lg tak ?

kaizen said...

masalahnyer ssah nk dpt balik kalo kne hack tu... kalau dpt balik alhamdulillah... kalau x dpt?? boley down gler kot lg2 blogger baru cam sy....

haikalblank said...

hehehe memang mintak kena SEPAM kalau ulang benda sama

luqmankids said...

seronok bace..tapi kene baca banyak2 kali baru nak faham...hihi maklumlah baru start buat blog..tq tq bro!

Pages

NuffX