Saturday, July 16, 2011

Tutorial CIMB Click [ Bayar Bil Elektrik Secara On-line ]

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Bulan 4 lepas aku ade buat tutorial Myeg, so sekarang aku nak share cara2 untuk membayar bil secara on-line menggunakan CIMB Click. 
*klik gambar untuk ZOOM secara melampau

1. Pastikan anda mempunyai akaun CIMB (sila buka akaun jika tiada)

2. Daftar CIMB Click di mesin ATM (bagi yang sudah berdaftar di CIMB Click terus ke no.6 )

3. Pergi ke CIMB Click & Login 

4. Bagi mereka yang pertama kali sila daftar Mobile Banking & TAC Code anda

5. Untuk mendaftar TAC Code -->

masukkan no. handphone anda
pendaftaran berjaya
*optional : print untuk rujukan masa akan datang
6.
Klik Bill Payment
7. 
1. pilih cara pembayaran --> select saving account
2. pilih Full payee list --> Utilities --> Tenaga Nasional Berhad
8. 
akan keluar tab baru
1. isi nombor akaun bil
2. isi jumlah bayaran yang perlu dijelaskan
9. 
pilih bil-bil lain yang hendak dibayar sekiranya ada,
jika tiada klik Proceed to payment
10.
check jumlah
sekiranya betul isi TAC Code yang anda terima melalui SMS
klik Confirm
11.  
pembayaran selesai
*optional : Print sebagai rujukan/bukti pembayaran
mudah bukan?? buat mereka2 yang malas nak beratur untuk membayar bil-bil ni memang mudah!!!
*aku nak bukak perkhidmatan renew lesen & roadtax (bil-bil juga diterima) cas perkhidmatan serendah Rm 2.00 bagi lesen & road tax manakala bil-bil serendah Rm 0.50 per bil

*Iklan blog* --> Blogger ni tanya KALAU korg ber-kalau-kalau

Jom tengok wayang FREE nak?? xpon layan konsert David Archuletta nih...

5 da sign...anda???:

i'm ezza haniza said...

cimb punye sistem lagi tak banyak songeh dr maybank~!

kaizen said...

nak wat camne... maybank boleh jugak tp kne cas kot... sbb pos online pon link dgn CIMB jugak...

faizlaster said...

maner header baru??

robowtasmara said...

thanks for the info, xpandai bab2 online banking ni :D

kaizen said...

rowbotasmara : kalo nk renew lesen leh sy buatkn... upah laa.. hehehe

Pages

NuffX