Sunday, July 17, 2011

Entry 2 in 1 [ Review Blogger Mingguan ]

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Entry kali ni aku nak ulas 2 isu yang hangat diperkatakan sepanjang minggu ini di dunia blogger... tapi aku sarankan korg bace entry ni dengan hati terbuka, santai2 sambil makan Roller Coaster

Isu iFrame

seorang blogger yang dikatakan up menggunakan code iFrame. Blogger tu pulak bukan calang2 blogger kerana dikatakan antara yang ter-top jugak la di kalangan blogger2 Melayu... tapi kalau gunakan code iFrame korg rase layak ke blogger tu di-panggil TOP Blogger??
--> lu blogger TOP kaa... mat TOP kaa... wa apa kisah!? ini blog gua punya....
Perkara iFrame ni dah lama berlaku dikalangan blogger cuma antara kita sedar atau tidak. Bagi aku seseorang yang naik menggunakan cara yang tidak betul adalah sangat2 memalukan, bagaikan tiada maruah mencuri trafik orang lain secara senyap2...
*berjaya atas usaha sendiri tu baru puas!!!

Isu Copy-Paste/Plagiat

minggu ni memang hot sgt kot pasal COPY-PASTE nih.. ade beberapa blogger dah buat entry menyatakan entry2 di-blog masing2 di-Copy-Paste tanpa di-credit-kan pada mereka.

aku : kalau entry yg di-copy tu bermanfaat/berilmu halalkan jer...
Blogger X : kalau ilmu2 tu sy x kisah tp kalau sampai hal2 peribadi pon di-COPY-PASTE??
aku : err.. yang tu x patot laa.. boleh saman jota2 tu.... hehehe

aku dah buat entry pasal Copy-Paste ni dulu.... --> klik SINI
*ape pon yang korg COPY dari blog seseorang tu elok la di-backlink-kan x rugi pon korg...

*Iklan Blog* --> Blogger ni kate ade PEREMPUAN MINTA DI ROGOL!!!
*weekend memang best kalau tengok wayang bila orang belanje!!! bukan 1 tapi 2 movie...

24 da sign...anda???:

sabree hussin said...

entry kalau dah sampai tahap kena ctak rompak, maknanya memang power la

Fyqa said...

skrng ni pemes isu nih

kaizen said...

sabree : mmg hebat kalo sumer mende nk di-copy

fyqa : byk btol org copy2 nih...

zeeck said...

iFrame tu ape owh?

kaizen said...

iFrame tu coding yg membolehkn org masuk ke blog/website ko melalui blog/website org lain

Yusuf Tayyob said...

oiT! Wallet aKu hiLanG arrr.. Bak RM50.. Lepas raye Cina aKu Byr arrr..

Nazatul Aqeela said...

hahah ! kelakar lah !

kaizen said...

Yusuf : xde maknenyer...hahaha

kaizen said...

Aqeela ape yg klaka??

cik idora said...

sgt sakit hty kalo di copy paste.. tp kalo utk tujuan yg baik. ape slhnye..

..hizamirahim.. said...

yes.
kalau yg personal tu yg mmg sukar utk diterima.
haha.
:B

Afiqa Dayana said...

haha, yg iFrame tu mcm tau jee sape . hihi XD

fiDooo said...

xkan berakhir lah bro isu ini... kcuali nanti ade akta hak cipta tpelihara blog2.haha

eqbalzack said...

salam,
berjaya juga abg eq singgah blog ni. maaf lewat sikit sebab abg eq sibuk kerja luar hari ni...

kim heeruul said...

haha.kat header gua dh kasi amaran "no copycat"..sesipa yg tak paham bahasa tu..mmg mcm !@#$%^&*() la..nice entry bro...

AZTIQAH said...

copydog (ayt sndri) nie kna lempar sungai ja (mrah nie marah)

saiazuan said...

idea sndri lg best n fresh.. tp klu nk copy paste ats tujuan sharing, not traffik, its ok..

hamzah ian said...

susah juga jd blogger eh.. huhu

Myung Dae said...

Jadi blogger buat hal, tak jadi blogger pon buat hal. emmmmm

Qaseh dalia adelia said...

tak ikhlas

nashanadz said...

ade jugak ek? akak tak pasan plak..akak ade jgk copy paste kalau bab2 kesihatan, agama, tu. tu pn 1st akk da letak siap2 sape owner entry tu huhu

KiD said...

saye blogger baru belajar..
Yeay.. Dapat Hadiah 100 plus!!

GnieSyazni said...

copycat..kalau die credit..takde la owner marah sgt kot..

Queen F said...

aii kalau personal pun nak copy memangg macam pffttt laa kan.. apa sadiss sgt ke hidup kau sampai nak kena copy hidup org lain? -.-' iframe tu hapa bro? sorry noob.. kehkehkeh :D

Pages

NuffX