Sunday, March 06, 2011

Manga ke Anime ke Live Action mana logik nyer??

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

entry kali ni aku nk share sikit psal Manga, Anime &; Live Action...
dan b4 aku pergi lebey jauh meh tgk definasi Manga, Anime & Live Action

Manga : consist of comic and print cartoon(sng cter komik Jepun laa..)
Anime : refers to style of animation originating in Japan, heavily influence by manga(Japan comic)
Live Action : utk maksud Live Action kt sini..ia lebih merujuk kpd filem yg diadaptasi dari manga/anime/game yg mana watak2 ilustrasi/animasi diterjemahkan ke bentuk org sebenar...

cukup2 la intro kn..

mesti korg sumer penah bace manga@komik Dragon Ball karya Akira Toriyama...
dan mesti jugak korg penah tgk Anime Dragon Ball ni kn...
dan seharusnye korg tgk Dragon Ball Evolution filem Live Action adaptasi dr Dragon Ball..
ape yg korg nmpk??

manga & anime Dragon Ball mmg jadi HIT kn??
mcm mane pulak Live Action?? GAGAL!!!
punca2 gagal :

1. watak 
hero & heroin mmg memainkn peranan penting dlm sesebuah cerita. Mcm tu jugak dlm situasi ni..dlm cter Dragon Ball Evolution watak Son Goku mmg berlainan gler kn?? Chi Chi pon same..watak ayah Chi Chi xde dlm filem tu...byk lg watak2 yg xde...

2. jalan cerita
korg perasan x jalan cerita kt filem Dragon Ball tu dah diubah sepenuhnya?? mesti la korg perasan sbb korg sumer hebat+pandai..melainkn korg x penah bace manga & tgk anime Dragon Ball tu...story yg menarik pd asalnye diubah suai smpi penonton rase BOSAN...sesuke hati pengarah2 tu jer nk ubah jalan cter...last2 filem tah hehape...

3. kekangan masa(duration utk filem tersebut)
ni la punca kedua2 problem kt ats..kebanyakkan director filem yg buat live action berhadapan dgn masalah masa utk dipertontonkn kpd penonton...duration filem yg terlalu lama akn buat org bosan tp kalo jalan cter menarik org xkn bosan(contoh : Armageddon)...tp bler jalan cter bosan mula penonton dok tgk jam kt tgn tu 5 minit skali...contoh cam filem 2 ALAM baru 10 minit da ade yg keluar wayang...dr segi watak pulak byk watak2 sampingan yg xde sbb nk pendekkan cter...
*agak nyer kne swoh Steven Spielberg or James Cameron jadi pengarah kot baru real cter tu...

3 perkara ni jer yg aku rase kesalahan plg berat n menjadi punca utama knp filem live action gagal..
namun x semua filem live action gagal...
berikut adalah senarai filem live action yg berjaya & gagal...

BERJAYA

1. Spiderman
2. Iron Man
3. Hulk
4. Superman
5. Batman

GAGAL 

1. Dragon Ball
2. King of Fighter 2010
3. Tekken 2010
4. Street Fighter the Movie
5. Popeye (live-action)

sekadar menyebut beberapa filem...
korg boleh tmbh lg sendiri list yg berjaya & gagal tu...

*sape2 nk kongsi idea lg boleh komen2 kt bawah...
*agak2 kalo Keluang Man tu wat Live Action ok x??

13 da sign...anda???:

Muhammad Zulhusmi said...

hahaha.
yang fail tuh semua tahi je... hehe

ayoi said...

ok ap bro..cantek dah r tu

kaizen said...

zul : mmg pon..
ayoi : aku nk crik lg mne problem2 punce fail...

Qaseh dalia adelia said...

ta minat huh ..makan mangga agy besh haha

kaizen said...

qaseh..mmg la awk x minat sgt sbb awk kn pompn..suke tgk katun barbie..ptng barnie...huuhuhu

jgn mara...

Intan Safira said...

MAR heaven.heheh

kaizen said...

cik intan...
yeah!!! itu yg kita carik!!!
tp live action ade ke???

Halusinasi said...

popeye ada live action ke?

kaizen said...

ade..try check kt internet...

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

panas tol kepada drector y mengadaptasi manga ni ke live action..
hancus semua..


dragon ball aku...
sian ko..
hampeh terus jadinye..

kaizen said...

line putih line hitam : kalo bg ko pon aku rase lg bgus kot hasilnyer kn??

tia said...

err.. err.. cicakman ? hehe!

kaizen said...

nape tia??
x caye ker??

Pages

NuffX