Wednesday, May 25, 2011

ade 4 jantina rupenyer.....

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

kelmarin aku menonton program realiti Imam Muda kat Astro Oasis
tugasan mingguan yang diberikan oleh tenaga pengajar (mursyid) sangat2 menarik
tugasan Imam Muda adalah berdakwah dengan Mak Nyah
bukan memain wehh...siap ade pejabat persatuan lagi....
hebat Mak Nyah Msia nih...sebab tu boleh buat Pertandingan Ratu PONDAN....

berbalik pada tajuk asal...korg tahu x yang kita manusia ada 4 jantina??
nape?? x caye?? meh kire kat bawah

1. Lelaki
2. Wanita
3. Khunsa
4. Mukhannath

see?? ade 4 kn?? yang lelaki & perempuan tuh mungkin korg dah kenal...kalo x kenal xtaw la nak kate ape...agaknye korg dok kat alam mane la sampai lelaki dengan perempuan pon korg xtaw ape....
aku nak fokus pada KHUNSA & MUKHANNATH 

Makna

1. KHUNSA : ialah seseorang yang dilahirkan dengan 2 alat kelamin sama ada kedua2 nya boleh dipakai atau hanya salah satu sahaja yang boleh dipakai.

2. MUKHANNATH : lelaki yang ingin@menyerupai perempuan dalam erti yang lebih mudah PONDAN

Perbezaan

1. KHUNSA : mereka ini boleh memilih jantina mereka. Jika jiwa & perlakuan lebih kepada seorang lelaki hendakalah ibu bapa tadi membentuk anak itu menjadi seorang lelaki dan begitulah sebaliknya.

2. MUKHANNATH : tidak boleh memilih JANTINA

Pembedahan

KHUNSA : boleh membuat pembedahan sekiranya salah satu dari alat kelamin tadi memberi kesan kepada kesihatan (atas nasihat doktor).
--> TAPI kalau mengganggu jiwa@kehidupan sharian aku blom dapatkan kepastian

MUKHANNATH : tidak boleh menjalankan pembedahan penukaran jantina!!!

masalah golongan MUKHANNATH ini akan aku ulas lagi dalam entry akan datang...
sebelum aku mengundur diri aku nak ajak korg join aku kat SINI....
see u there!!!

15 da sign...anda???:

mcm ni lah said...

dulu masa sekolah kat madrasah islam ada blaja bab2 khunsa dan mukhannas ni,..
terima kasih yer ,..
jom jalan2 ke blog saya dah design baru dengan flash header

kaizen said...

same2....

insya-Allah tgk blog tu....

cik azeya said...

ouh. igtkan ade 3 je. yang empat tu baru tahu. huhu

Halusinasi said...

wah, ada 4 rupanya...thanks 4 the info

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

oo..yang ke empat tu same cam kes yg kuar kt tv tadi..lelaki mohon tukar nama pempuan sb dh tukar jantina..

kaizen said...

halusinasi : ade lg entry susulan....

kak maera : yeke?? tv bape?? x tgk pon...

hanisah said...

ooo...kalo pengkid camne?tergolong glongan mne ye?

syAzAnA said...

oooo. macam tuh yerr? ulas lah lebih lanjut. eheh

miss lolly a.k.a luvfareda said...

ooo baru tahu istilah mukhannath :)

Shamsuddin Amin said...

mukhannat tu masuk jantina juga ke...?
bukan tu just nak serupa perempuan
tapi jantina still laki kan...
erm... blur kejap...

kaizen said...

hanisah : pengkid ek?? haa...yg tu soalan menarik...tggu entry akan datang...

syazana : insya-Allah akan diulas lebih lanjut...

Shamsuddin Amin : ade hadis yg Imam Muda tu sebut tp still x dapat cari lg....

Simpleblanklife said...

Mukhannath tu memang yang sengaja merasakan diri dia lain jantina. padahal.......ergh! pelik!

golongan ni patut di jauhi. err..bukan patut, tapi mesti. menggelikan. HAHA

kaizen said...

SimpleBlankLife : xleh gak...nnt sape nak dakwah dorg?? kena swoh sumer imam muda dakwah dor laa...

~udalolli~ said...

Ooooo mukhanath ni golongan sblm transexual la ye... lelaki yg menyerupai n nak jd perempuan, tp blum tukar jantina lg..

kaizen said...

udalolli lebey kurg cm2 laa..

Pages

NuffX