Sunday, May 08, 2011

Minyak Naik Tapi...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Harga minyak petrol RON97 naik lagi bermula 12.00 tengah malam 5/5/2011

merujuk kepada tajuk kat atas tuh...

harga minyak sentiasa naik tapi korg pernah fikir x ade benda yang x naik2??

Minyak naik tapi gaji x naik2...
Minyak naik tapi duit claim minyak x naik2...
Minyak naik tapi duit pinjaman pelajaran@PTPTipu x naik2 gak...
Minyak naik tapi subsidi x naik2 jugak...--> x kire la subsidi ape pon...

walaupon aku pakai minyak RON95 tapi aku jugak akan merase ke-naik-kan harga2 barangan...x kira makanan, barangan harian dll... sila teliti situasi seorang AYAH di bawah :

pembekal berkata kepada pemborong -->
"ini hali ayam naik halega 50sen aa...minyak naik"

pemborong berkata kepada peruncit -->
"Bang hari ni rege(harge) ayam naik 50sen taw...pembekal kate sbb minyak naik rege..."

peruncit kepada pengguna -->
"rege(harga) ayam hari ni rm8.20 sekilo ek..."

pengguna ---> speechless.... x beli anak2 kat rumah merengek nak makan berlaukkan ayam...

teliti pulak situasi seorang student -->

balik dari exam or test mmg malas nak memasak so kami singgah ke kedai tok proses menapow nasik berlaukkan AYAM

aku : eh?? kecik gler ayam nih...2-3 ari lepas besar jer...
member : rege(harga) naik lagi la tuh...
aku : ye ke?? --> smbil menuju ke kaunter
pakcik cashier : ayam 2 ketul ek?? air??
aku : aah..kecik la ayam nyer...bandung ais...
pakcik : ayam mahal skang ni dik...RM6.00 dik...
aku : ooo..yeke...--> bayar dgn paksa-rela

pembekal sengaja carik sebab untuk menaikkan harga...meh tgk equation kat bawah :

hantar ayam guna lori --> lori guna diesel --> 
ape kaitan harga minyak RON97 naik dgn harga ayam??

pelajar yang mengharapkan duit pinjaman@PTPTipu mmg x cukup untuk menampung kos hidup lagi2 area KL, JB & Penang. Atas sebab tu la ade PELAJAR JUAL DARA... kerana kesempitan wang maruah digadai begitu sahaja...benda ni bukan terjadi pada mahasiswi jer tapi mahasiswa pon ade yang jadi 'anak ikan' kepada isteri2 VIP,  VVIP or Dato'2, Datuk2...benda2 macam ni pernah dibongkar oleh Majalah Mastika.

Renung2 kan lah wahai mahasiswa/i sekalian...

*Jom join contest ni tok uji KEBERANIAN korg kat SINI
*nak IMPIAN korg jadi REALITI?? jom tgk SINI

4 da sign...anda???:

GR said...

kalau duit pinjaman naik, hutang makin tinggilah, baik tak naik duit pinjaman. hehe.

sebaliknya turunkan duit yuran pengajian, dan harga sewa rumah, hahaha

kaizen said...

GR :tang yuran pengajian tu boleh runding kot...tp tang sewa rumah tu xleh nk runding la sbb tuan rumah pon keje bese2 jer...ank bini nak kne bg mkn....

rruunn-ziza said...

biasala.. peniaga cari peluang jer nak naikkan harga.
pasal pelajar, rasa ia depand kpd diri sendiri,kena ukur baju dbadan sendiri n tujuan utama masuk U.

kaizen said...

rruunn-ziza : tujuan mmg la belajar..tp ade sesetengah perkara yg buat duit x cukup..contoh projek2...minyak moto@kete...

Pages

NuffX