Friday, May 27, 2011

Petua untuk Isteri2 & Suri rumah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

entry kali nih aku nak berkongsi tips bagi isteri2 & suri rumah kat seluruh Malaysia....
bagi yang bakal2 bergelar isteri pon boley....

1. Tips bagi ikan tidak busuk
ikan yang disimpan dalam peti ais mungkin busuk kalau elektrik terputus terlalu lama..jadi bagi mengelakakn ikan menjadi busuk anda boleh mencuba tips ini.

Ambil ikan yang telah disiang tadi (pastikan ikan yang telah disiang dicuci bersih) dan gaulkan dengan nasi sejuk & sedikit garam. Nasi hendaklah betul2 sejuk kerana nasi yang panas@suam akan menyebabkan ikan busuk. Kemudian ikan tadi hanya perlu disimpan seperti biasa --> cuci ikan seperti biasa sebelum masak 
*beras makin mahal ade ke yang nak try care nih??

2. Tembikai Tahan Lama
buah tembikai biasanya cepat busuk jadi bagi mengelakan ini terjadi anda mungkin boleh cuba tips ini

sapukan kapur makan di pangkal tembikai Insya-Allah tahan lama
*aku x penah try lg nih...

3. Elak Kutu Beras
nih masalah utama bila menyimpan beras...

ade 2 pendapat :
1. letakkan bawang putih dalam bekas simpan beras
2. letakkan cili kering dalam bekas simpan beras

*ade jugak yang kate letak kayu manis dalam bekas simpan beras...tapi yang mak aku buat letak bawang putih tu dan terbukti berkesan!!! -->kalau ade pon sikit2 jer....

samapi sini dulu perkongsian ilmu dari aku...sebelum aku lupe...dengar citer ade gath open kat Mid Valley hari Ahad nih... aku mungkin x dapt join gath tu tapi aku ade event lagi besar tok korg join....

5 da sign...anda???:

cik azeya said...

ouh. bagus jugak info ni. thanks sebab bagitahu. kdg2 dekat rumah ade kutu beras, geram je nak halau tak tahu macam mane. -_-"

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

mak ca amalkan tips kutu beras tu...tp ade gak mak ca letak sebiji pinang yg da kering..tak tau nape.. :)

Mawar Berduri said...

okay... aku rasa ke semua petua kau bagi aku da apply kan kat rumah ini.. hehe.. :p

Nava Krishnan said...

great tips but my question is - where to find rice really cold when the fridge is not working, you will have only room temperature one.

kaizen said...

cik azeya : sebar2kn k??

Cik Duyung : tny la mak...pastu leh share kat sini

Mawar berduri : ade lg x?? tmbh2 la share ilmu yg ade...

Nava Krishnan : maybe ape yg dimaksudkan ialah suhu bilik...sy x pernah cuba lg

Pages

NuffX