Sunday, April 24, 2011

Tips Driving Jauh2 [style aku]

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

kelmarin aku tlg hantarkan awek senior team silat aku ke rumah dia kat Melaka...
penat?? xyah cter laa...mmg penat giler kot....
ni kali ke-2 kot aku buat maraton...aritu wat maraton balik KL
(7mlm grak dr Bt. Pahat & 6pg smpi Bt Pahat balik)
so aku nak share sikit tips bagi driver2 untuk jalan jauh


yang ni benda pertama sekali korg kena check kalau x camne nak jalankn?? Check minyak hitam, minyak brek, minyak power steering dll..yang kat part enjin tu. Check tayar (angin & bunga) & last but not least tools tok repair kereta kot2 la rosak tetibe kn?? tayar spare tgk ok ke x... *sediakan payung sebelum basah lenjun...

sumber : google

2. Pakaian

jangan ambil mudah benda nih...pemakaian korg haruslah bersesuaian mengikut selera masing2. Contohnya, korg sensitip dgn kain jenis cotton so korg jangan la gatal2 pakai baju dari cotton pulak..pakai la baju jenis Adidas-ClimaCool tu ker..baju Cheetah-Cool-Fit tu ker..selain tu masa juga memainkan peranan, kalo siang pakai la baju nipis sikit(sebab panas)...dan kalo malam lak pakai la tebal sikit(sebab malam lg sejuk kot)...namun ini semua bergantung pada thermal comfort individu ok?? 
---> masuk subjek air-cond sbb bru pas study skit...

sumber : Google

3. Makan & Minum

Pastikan korg alas perut korg sikit supaya ada tenaga untuk drive. ELAKKAN makan makanan yang terlalu berat seperti nasi lemak!! nanti korg ngantok pulak... standby la kekacang atau kerepek-mepek untuk dibuat kunyah2 semasa driving. Minuman ber-caffeine seperti kopi dikatakan membantu driver2 untuk terus drive tanpa rasa mengantok tetapi ini pon bergantung pada individual kerana ade yang alah pada kopi@nescafe dan yang sekaum dengannya... bagi yang alah dengan kopi@nescafe tu sediakan la air mineral dalam kereta ok??

snickers nih wajib aku makan kalo nak jalan jauh

4. Masa & Cuaca

masa & cuaca juga memainkan peranan penting bagi driver2 di Malaysia ni...ade sesetengah driver hanya boleh drive waktu malam sahaja kerana waktu siang(terutamanya dari tengahari smpi ke petang nak2 petang tu panas terik and angin sepoi2 jer...) buat mereka mengantok dan sebaliknya...
*ini bergantung pada individu ok??
sumber : google

5. GPS@Maps

Bagi yang dah ade system GPS dlm kete tu x payah la riso..tp bg org yg pakai kete lelame cam aku n then xtaw hala tuju pulak baik korg standby GPS or korg boleh beli handphone INI MACAM untuk gunakan sebagai compass... kot2 la sesat kan?? *malu bertanya x jumpe jalan balik la jawabnyer....

itu je kot yang aku rase aku ade untuk share dengan korg...
pesanan terakhir buat driver2 se-Malaysia korg
jangan sesekali nak race atas jalan tu...
kalo nak race jom race kat LITAR NI...

*kalo ade lg  tips2 tu boleh share kat ruang komen k??

5 da sign...anda???:

Farhana Jafri said...

xprnah lg drive.. tanx fr da tips.. tp tgk abah drive slmbe badak dy je.. xd tips pon hahahaha

kaizen said...

farhana : ade la tu...x tunjuk jerr...

Simpleblanklife said...

haha drive siang lagi ngantuk lorh....lagi2 tengahari...aku penah terlelap masa tengahari..haha sesaat terlelap tuh dah boleh buat aku cerah mata ketakutan haa....hu3

kaizen said...

taw xper...aku suke drive pg2 bute or mlm2 jer...tu pon kne prepare btol2...

GadisKechil said...

hahaha. lebih elok naik bas. lagi best. ade driver. dan naek limo lagi. ngeee.

Pages

NuffX